Приключи последният кръг от консултации за съставяне на правителство, проведени от държавния глава Румен Радев. Днес той се срещна и разговаря с представителите на двете най-малки партии в Народното събрание - "Има такъв народ" и "Величие".

"Вие първи издигнахте темата за програмно правителство с експерти и в тази връзка- как вие гледате на въпроса, че избирателите са се отдръпнали от урните, на политическия процес и ако може да дадете по-конкретно описание на предложението ви за кабинет и обхвата му?"

Това попита Румен Радев в началото на консулатициите с представителите на "Има такъв народ". 

Ниската избирателна активност поставя редица предизвикателства пред партиите и обърка много прогнози, но проблемът е, че поставя под въпрос легитимността на държавните институции, каза още Радев, цитиран от БТА. Вие още преди да започнем консултациите с първата политическа сила повдигнахте темата за третия мандат. Други партии също се включиха в тази тема, допълни той.

В резултат на разговорите ни тук с ГЕРБ-СДС, те предложиха вариант за правителство на малцинството.  От "Възраждане" предложиха анти ГЕРБ-ДПС коалиция, от БСП също имат амбиция за по-активно включване в процесите на търсене на стабилизация на политическата сцена, припомни Румен Радев.

ИТН предлага експертен кабинет с третия мандат

Вече се повдига темата за стабилизиране на политическия процес и по-лесно формиране на мнозинство и стабилно управление чрез реформа в избирателната система – по подобие на гръцкия модел или смесена избирателна система с мажоритарен елемент или пък дори напълно мажоритарна система, каза още държавният глава и попита представителите на ИТН какво е мнението им за тези варианти.  

"Предлагаме експертен кабинет с третия мандат. Има и вариант президентска република", заяви Тошко Йорданов. Доверието в избирателите трябва да се върне от политическите партии и това може да стане със спазването на думата им, каза той, цитиран от БТА.

Според Йорданов избирателната активност на последните избори е ужасяващо ниска. Има сериозни съмнения колко всъщност са гласоподавателите в България. Недоумяваме защо избирателните списъци не се актуализират, коментира Йорданов и заяви, че има отлив от политиката, за което не са виновни българските граждани. Според него доверието в избирателите трябва да се върне от политическите партии по един единствен начин и това е да си спазват думата. Никой не иска да го лъжат, подчерта той.

Йорданов коментира вариант за президентска република и каза, че "Има такъв народ" се опитва да направи референдум по темата. Не събрахме обаче достатъчно подписи, но това не променя нашето мнение, каза Йорданов и отговори на президента, че не става въпрос за "подаване на топката" към Радев.

Според ИТН в една президентска република, в която президентът е и начело на изпълнителната власт, тя има много по-голяма легитимация, защото е събрала над 50% от гласовете на избирателите. В момента наблюдаваме разпарчетосване на малка избирателна активност и легитимацията на всяка една партия е почти никаква, допълни той.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви Йорданов и поясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа криза, като единственият възможен изход за излизане от кризата и връщане на доверието на гражданите към хората, на които са делегирали доверие в парламента.

Един кабинет, който изпълнява предварително заявена програма и я спазва и тя е публично оповестена преди започването на работата на кабинета със сигурност ще спечели доверието на гражданите, защото може би за първи път ще има кабинет, който няма да ги излъже, каза Йорданов. Според него партии, които го подкрепят, ще си застанат с имената зад тази програма и ще си носят последствията, ако излъжат.

Другите опити за съставяне на политически кабинети по една или друга форма не са работещи, защото е видно, че с първия и втория мандат, няма широка политическа подкрепа, каза Тошко Йорданов. Той заяви, че най-разумният практичен и верен ход на парламента е с третия мандат да се престъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма. За да започнем да излизаме от кризата, заяви Тошко Йорданов. 

В която и партия да отиде третият мандат и ни поканят, ще ги изслушаме, заяви той след консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Йорданов потвърди отново, че от ИТН няма да подкрепят правителство с първия и с втория мандат. Ако мандатът отиде при "Възраждане", ще водим разговори, допълни той. В момента се опитваме да не правим политически заявки, допълни Йорданов.

"Величие" предлага правителство с ясно програмно управление

"Неслучайно интересът към вас е голям, защото вие сте новата сила в парламента и е важно да се чуе мнението ви, защото всеки глас в тази предизвикателна политическа обстановка е изключително важен. Как виждате участието си във всички тези процеси или имате да предложите нещо ново?"

Това попита президентът Румен Радев в началото на консултациите с представителите на „Величие“. За вас изборите бяха безспорен успех и ви гарантираха място в парламента, посочи държавният глава. 

"Уверен съм, че следите как се развиват консултациите. Очертаха се вече няколко варианта за съставяне на правителство – от правителство на малцинстввто, през програмен кабинет с експерти, през анти ГЕРБ- ДПС коалиция, както и амбицията на БСП да участват по-активно в процеса по фомиране на правителство", каза още президентът, цитиран от БТА.

"Най-честно към българските избиратели ще бъде ясно програмно правителство с ясни приоритети, задачи и цели, които съответно да бъдат осъзнати като в полза или във вреда на българските граждани", заяви Николай Марков от партия "Величие".

Според Марков криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост и липсва пряката отговорност. Най-близко до нас стои програмно правителство с ясни цели и задачи, подчерта Марков. Според него в парламента се разиграва вид популизъм и демагогия.

След консултациите при президента, той изтъкна, че от началото на сформиране на Народното събрание „Величие“ прави опити за разговор между политическите лидери, които единствено носят политическа отговорност, а не контактните им групи.

В отговор на въпрос дали „Величие“ би подкрепила правителство на малцинството, предложено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Марков каза, че той нищо не знае за целите и задачите на това правителство и че иска да знае „абсолютно всичко за това правителство на малцинството“.

Попитан изчерпан ли е първият мандат, той отговори, че "нищо не е изчерпано, докато не бъде изговорено".На въпрос дали ще бъде в залата на Народното събрание при евентуално гласуване на правителство на малцинството, той заяви, че ще бъде, защото това е отговорното поведение.