Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin представи новия спортен модел Valiant, разработен в партньорство с испанския състезател и двукратен световен шампион na Formula 1 Фернандо Алонсо.

От автомобила ще бъдат произведени едва 38 броя на цена около 2 млн. паунда (2,37 млн. евро) без данъците в Обединеното кралство, съобщи Euronews.

Aston Martin потвърди, че всички автомобили вече са предварително продадени и че доставките ще започнат през четвъртото тримесечие на тази година. Това ще се случи след публичното представяне на автомобила на Фестивала на скоростта в Гудууд през юли.

Фернандо Алонсо, който в момента се състезава за Aston Martin във Формула 1, заяви, че опитът му с по-ранния модел Valour го е вдъхновил да създаде "по-екстремна, вдъхновена от състезателните коли версия, която да е насочена към пистата, но и да осигурява вълнуващо шофиране на пътя".

Valour, предшественикът на Valiant, беше автомобил от лимитирана серия, пуснат на пазара в чест на 110-годишнината на Aston Martin миналата година.

Всички 110 автомобила, чиято приблизителна стойност се оценява на над 1,4 млн. евро, бяха разпродадени в рамките на две седмици.

При създаването на Valiant, Фернандо Алонсо работи в тясно сътрудничество с екипа на "Q by Aston Martin" – специално подразделение, което отдава почит на прословутия английски агент 007 Джеймс Бонд.

"Вярвам, че създадохме шедьовър", категоричен е Алонсо.

В опит да постигне ръст на печалбата, Aston Martin насочва енергията си към производството на повече нови автомобили, което означава и постепенно спира старите модели. Въпреки това, компанията описва модела Valiant като автомобил, който "се връща назад с рев за напред", вземайки пример от Aston Martin DBS V8.

DBS V8 стана част от състезателната легенда в Льо Ман през 70-те години на миналия век, въпреки че прякорът му "Мънчър" се наложи заради склонността на автомобила да чупи спирачните си дискове.

Модерният модел Valiant е с каросерия изцяло от въглеродни влакна и се задвижва от 5,2-литров V12 двигател с две турбини. Той е най-новият член на колекционерските специалитети на Aston Martin, като се присъединява към автомобили като моделите Valkyrie, Vantage и Valhalla.

"Valiant продължава силната линия на Aston Martin, които осигуряват истинска интензивност на шофиране както на пътя, така и на пистата, с ултимативния хиперавтомобил", заявиха от компанията.

"Макар че и Valour, и Valiant черпят вдъхновение от емблематичното наследство на марката в своя дизайн, те се вписват в модерното бъдеще на Aston Martin, предоставяйки водещи в класа си мощност, динамика на шофиране и авангардни технологии, гарантирайки привлекателността на Aston Martin за истинските ценители на шофирането."

Автомобилният производител се надява, че новите модели ще помогнат да обърне посоката след неблагоприятните данни за приходите.

През първото тримесечие на 2024 г. коригираната загуба преди облагане с данъци възлиза на 110,5 млн. паунда (130,9 млн. евро) в сравнение с 57,3 млн. паунда (67,85 млн. евро) през предходната година.

Годишният обем на продажбите на едро спада с 35% в Северна и Южна Америка, с 30% в Обединеното кралство и със 17% в по-широкия регион на Европа, Близкия изток и Африка. Обемите в Азиатско-тихоокеанския регион са намалели с 14%.