Миналата година кариерните експерти обявиха, че Голямото напускане най-накрая е приключило – каза го включително и професорът, въведел този термин. Специалистите са на мнение, работната сила е навлязла в период на относителна стабилност – наречен "Голямото оставане".

По всичко обаче изглежда, че служителите са на друго мнение. Ново проучване на консултантската компания PwC показва, че някои кадри все още търсят "по-зелени пасища", дори повече откакто Голямото напускане беше в своя пик, пише Fast Company.

От 56 000 респонденти, анкетирани в 50 държави, около 28% са заявили, че е "много вероятно" или "изключително вероятно" да си намерят нова работа през следващите 12 месеца, в сравнение с 19% през 2022 г.

Бърнаут

Тези настроения могат да се обяснят с нарастващите изисквания на работното място и влиянието на новите технологии, които според много от анкетираните са променили естеството на работа през последната година.

Почти половината от анкетираните са заявили, че работното им натоварване се е "увеличило значително" и трябва да се научат да използват нови инструменти или технологии, за да продължат да изпълняват своите задължения.

Над половината от анкетираните изразяват загриженост за това колко бързо се променя професията им, а 62% заявяват, че са станали свидетели на повече промени през последната година в сравнение с предходните 12 месеца.

AI

В същото време някои са оптимистично настроени относно възхода на генеративния изкуствен интелект и неговия потенциал да ги направи по-продуктивни.

Около 62% смятат, че генеративният изкуствен интелект може да "повиши ефективността" на работното място. Тази констатация съвпада и с дела на изпълнителните директори (64%), които смятат, че AI може да повиши ефективността.

Макар да признават потенциалните капани на по-широкото възприемане на генеративния AI, огромното мнозинство от работниците – над 70%, смятат, че той ще бъде инструмент не само за усвояване на нови умения, но и ще даде възможност за повече творчество на работното място.