От САЩ и Германия до Полша и Украйна творци доброволно отделят време и талант, за да подкрепят United24, официалната платформа за набиране на средства за окупираната страна, като пресъздават украински паметници в единствени по рода си комплекти Lego. Тези комплекти не могат да бъдат закупени: те могат да бъдат спечелени само чрез томбола, като се дарят 24 или повече долара на United24. Вноските ще бъдат насочени към възстановяването на разрушените сгради и други усилия за подпомагане на фона на продължаващата отбранителна война на Киев срещу руските войски.

Украинският президент Володимир Зеленски създаде United24 като лична инициатива за привличане на повече международна помощ чрез проекти за масово набиране на средства, като футболни мачове, художествени изложби, музикални клипове, послания на известни личности и дори център за дарения в Minecraft с виртуално пресъздаване на украинските солни мини Соледар.

Според координатора на United24 Ярослава Грес името United24 идва от "целта на инициативата да осигури денонощна помощ в подкрепа на Украйна" - но числото 24 има още по-дълбок оттенък за украинците. На 24 август се отбелязва Денят на независимостта на Украйна, а Русия нахлуа в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Грес разкрива пред CNN, че United24 са събрали над 650 млн. долара, откакто са стартирали през май 2022 г., като дарители от 110 държави са помогнали за възстановяването и реконструкцията на пет болници, 18 жилищни сгради, 24 моста, както и за закупуването на 240 линейки и 659 болнични генератора. Даренията са помогнали и за финансирането на системи за защита срещу дронове-камикадзе и десетки хиляди украински безпилотни самолети, както и за разработването на роботи за бойното поле.

На фона на загрижеността за ендемичната корупция в украинското правителство, включително неотдавнашния скандал с доставките на оръжия, набирането на средства на United24 е гарантирано от международната счетоводна компания Deloitte, която предоставя услугите си безвъзмездно.

Миналия месец САЩ изпратиха на Украйна военна помощ в размер на 275 млн. долара като част от обявения в края на април дългосрочен пакет за военна помощ, който ще достигне 6 млрд. долара. Досега Вашингтон е изпратил на Киев общо 175 млрд. долара. Но според доклад на Съвета за международни отношения хуманитарната помощ представлява само 2,9 млрд. долара от тази сума. Световната банка наскоро изчисли, че между февруари 2022 г. и декември 2023 г. общите щети за украинската инфраструктура и икономика възлизат на 152 млрд. долара.

По думите на Грес 391 училища са били разрушени, а 3282 - повредени, като за възстановяването им са необходими близо 14 млрд. долара. Още толкова са нужни за възстановяване и ремонт на медицински заведения.

През август, когато войната между Русия и Украйна наближава 30-ия си месец, вниманието на света до голяма степен се е пренасочило към Близкия изток и предстоящите избори в САЩ. United24 се надява да запази фокуса върху борбата на Украйна за оцеляване. А тя не върви добре, след като през последните месеци Русия завзема и отвоюва стратегически места, в най-бързия си напредък от началото на войната.

Lego вероятно е най-добрата играчка, изобретявана някога, но това не я прави по-малко странен избор за кампания за финансиране на война. И все пак, тя помага на Украйна от самото начало. През март 2022 г., един месец след началото на инвазията, и отново през септември 2022 г. Lego Foundation дарява около 30 милиона долара за подпомагане на възстановяването на училища и други образователни институции в Украйна, както и за осигуряване на образователна помощ за украинските бежанци в други държави.

През март 2022 г. базираният в Чикаго производител на играчки Citizen Brick събира над 145 000 долара за Украйна с персонализирана минифигура на Зеленски, базирана отново на Lego.

Вдъхновението за кампанията за сегашната кампания идва именно от тези инициативи и от Lego Architecture - ориентирана към възрастни линия от комплекти, пресъздаващи емблематични забележителности. Според Грес, "ако тя включва Айфеловата кула, Лондонския мост и Статуята на свободата, защо да не може да има и паметници от Украйна?"

Първата вълна от комплекти на United24, пусната през ноември 2023 г., е озаглавена #LEGOWITHUKRAINE и включва паметника „Майка Украйна“ в Киев, „Гнездото на лястовицата“ в Крим и старата водна кула в Мариупол. Втората вълна, #UKRAINEinLEGObricks, пусната миналия месец, включва „Златната порта“ на Киев, Ханския дворец на Крим, замъка „Пидхирци“ в Лвовска област, Националната академична опера на Одеса и Астрономическата обсерватория на Николаев.

Всички модели са изработени от автентични тухлички Lego, въпреки че компанията не е свързана с проекта, нито с авторите, които изграждат комплектите. Всеки от петте модела от втората вълна се предлага в три варианта, което означава, че дарителите имат шанс да спечелят 1 от 15 комплекта.

Дарителите могат да избират в коя от томболите да участват и, както казва Грес, коя от петте цели на United24 да подкрепят - отбрана, хуманитарно разминиране, медицинска помощ, възстановяване на Украйна или образование и наука - въпреки че всички приходи от втората вълна отиват за възстановяването на Великокостромското училище, детска градина и начално училище в Днепропетровска област, бомбардирано през октомври 2022 г.

Марк Сегеди е американски „строител“ с Lego от Чикаго и създател на комплекта "Замъкът Пидхирси".

"Това беше толкова уникален начин да съчетая страстта си към Lego с една много благородна кауза - да помогна за възстановяването на разрушено училище. Благодарение на този проект 250 деца в Украйна ще могат да се върнат към обучението", обяснява той пред CNN.

Проектирането и построяването на комплекта му отнема около 80 часа, след като избира забележителността, която иска да пресъздаде, и пет месеца, за да финализира работата по проекта.

"Беше невероятно предизвикателство да уцеля правилно мащаба и ъглите на замъка", казва той. "Това беше истинско предизвикателство за мен. Чувствам, че успях да развия уменията си за конструиране на Lego, като същевременно допринесох за една чудесна кауза."

Ерик Лоу, друг американски „строител“ с Lego, създава комплекта "Златната порта". Той разказва, че за първи път е чул за проекта в един фенски сайт на Lego, наречен The Brothers Brick, и "се е присъединил, защото, когато видях „Златната порта“, си помислих, че ще бъде интересна сграда за построяване. А след като прочетох историята за нея, се влюбих в идеята да я построя".

Това му отнема един месец, за да я проектира дигитално - за първи път го прави на компютър, а след това още една седмица, за да построи действителния комплект.

"Живея в район близо до Такома, където има голяма общност от украинци. Работя с много от тях", продължава Лоу. "Когато имах модела, им го показах, за да видя, че изражението на лицата им наистина е радост."

Грес казва, че макар да се надява да има трета вълна от комплекти Lego, "засега се концентрираме върху привличането на вниманието към втората".