Според интервюта на Reuters с повече от дузина водещи експерти в областта на заболяванията, учените, които следят разпространението на птичия грип, са все по-загрижени, че пропуските в наблюдението могат да ги държат няколко стъпки назад от нова пандемия.

Много от тях наблюдават новия подтип на птичия грип H5N1 при мигриращите птици от 2020 г. насам. Но разпространението на вируса в 129 млечни стада в 12 американски щата сигнализира за промяна, която може да го доближи до възможността да се предава между хората. Инфекции са открити и при други бозайници - от алпака до домашна котка.

"Изглежда почти като пандемия, която се развива на забавен каданс", казва Скот Хенсли, професор по микробиология в Университета на Пенсилвания. "В момента заплахата е доста ниска, но това може да се промени за един миг."

Колкото по-рано се получи предупреждението за прескачането на вируса към хората, толкова по-скоро здравните служители по света могат да предприемат мерки за защита, като започнат разработването на ваксини, широкомащабни тестове и мерки за ограничаване на разпространението.

Федералното наблюдение на млечните крави в САЩ понастоящем се ограничава до тестване на стадата, преди те да преминат границите на даден щат. Усилията на щатите за тестване са непоследователни, а тестването на хора, изложени на болни говеда, е оскъдно, посочват пред информационната агенция държавни здравни служители и експерти по пандемичен грип.

"Трябва да се знае кои са фермите с положителен резултат, колко от кравите са положителни, колко добре се разпространява вирусът, колко дълго тези крави остават заразени, какъв е точният път на предаване на вируса", казва холандският вирусолог Рон Фушие от медицинския център "Еразъм" в Ротердам.

Д-р Джийн Марацо, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, посочва, че наблюдението на хората е "много, много ограничено". Той описва мрежата за наблюдение на грипа при хората на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ като "наистина пасивен механизъм за докладване и представяне". Министерството на земеделието на САЩ е по-активно в тестването на крави, но не оповестява публично кои ферми са засегнати.

Няколко експерти предупреждават, че различните подходи на агенциите могат да попречат на по-бързата реакция.

"Ако се проектираше системата от нулата, щеше да има една агенция", казва Джиджи Гронвал, експерт по биосигурност в Центъра за здравна сигурност "Джон Хопкинс". "Това не е единственият пример, при който имаме екологични или животински проблеми, които предизвикват човешки такива."

Говорител на Министерството на земеделието на САЩ посочва, че агенцията работи "денонощно" с Центъра за контрол на заболяванията (CDC) и други партньори в рамките на "реакцията на цялото правителство", като добавя, че текущите изследвания показват, че "хранителните доставки в Америка остават безопасни, болните крави обикновено се възстановяват след няколко седмици, а рискът за човешкото здраве остава нисък".

В изявление на CDC се казва, че "USDA, както и щатските и местните здравни служби в цялата страна се подготвят за появата на нов грипен вирус от близо 2 десетилетия и непрекъснато следят дори за най-малките мутации във вируса на птичия грип."

Предпазливост

Някои пандемии, включително COVID-19, се появяват с малко предупреждение. При последната грипна пандемия, причинена от H1N1 през 2009 г., вирусът и неговите предшественици първо са се разпространявали сред животните в продължение на няколко години, казва Хенсли, а по-задълбоченото наблюдение би помогнало на здравните власти да се подготвят.

От края на март трима души в САЩ са дали положителен резултат за птичи грип H5N1 след контакт с крави, като са получили леки симптоми. Един човек в Мексико е бил заразен с отделен щам H5, който досега не е бил наблюдаван при хора и за който не е известен контакт с животни. Други случаи бяха докладвани в Индия, Китай и Австралия, причинени от различни щамове.

Световната здравна организация твърди, че рискът от H5N1 за хората е нисък, тъй като няма доказателства за предаването му от човек на човек. Ако това се промени, на разположение са някои средства, включително ограничени количества от съществуващата ваксина срещу H5N1 и антивирусни лекарства като „Тамифлу“.

Съществуват механизми за стартиране на по-мащабно производство на тестове, лечения и ваксини, ако е необходимо, заявява ръководителят на отдела за грип в агенцията на ООН Уенцинг Джан.

Някои страни вече предприемат мерки за защита на хората от H5N1. Съединените щати и Европа осигуряват дози от "предпандемична" грипна ваксина, която може да се използва за високорискови групи, включително селскостопански или лабораторни работници. Очаква се Финландия да стане първата страна, която ще ваксинира работниците в птицефермите, както и работниците, които реагират на ветеринарно-санитарните проблеми. Но тъй като повечето противогрипни ваксини се произвеждат с помощта на вирус, това може да отнеме до шест месеца, когато става дума за пандемии. САЩ водят преговори с Moderna, за да използват тяхната по-бърза мРНК технология за пандемични противогрипни инжекции.

Всички експерти признават пред Reuters, че е необходимо да се намери баланс между бързите действия за предотвратяване на заплахата и прекомерната реакция.

"Искаме да призовем за предпазливост", казва Уенди Баркли, вирусолог от Университетския колеж в Лондон, който изследва птичия грип за Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, "без да казваме, че светът е напът да свърши".