Точно 20 години след като изигра първото си Европейско първенство по футбол, португалската легенда Кристиано Роналдо заяви, че шампионатът през 2024 г. в Германия е последното му участие.

Тежкото решение последва драматичния мач от 16-ия кръг на Евро 2024 срещу Словения, в който 39-годишният играч избухна в сълзи, след като пропусна ключова дузпа в добавеното време, а след това все пак помогна на отбора си да спечели, вкарвайки финалната дузпа.

Пред португалската обществена телевизия RTP, Роналдо заяви, че не е "емоционален по този въпрос" и че това не означава "напускане на света на футбола", пише Euronews.

Настоящият играч на саудитския футболен клуб Al Nassr е един от главните герои в историята на еврошампионата.

Кристиано Роналдо участва в рекордните шест издания между 2004 и 2024 г. и е най-добрият голмайстор за всички времена с 14 гола.

С него Португалия печели Европейското първенство през 2016 г. – единственият международен трофей, който страната има до момента. Същата година Роналдо получава голямата награда Златна топка с рекордната разлика от 429 точки.

Въпреки легендарната му слава на терена, той все още не е вкарвал на първенството в Германия.

Сега му предстои трудна мисия, тъй като Португалия приема фаворита Франция в петъчния вълнуващ четвъртфинал на "Фолкспаркщадион" в Хамбург, допълва Euronews.

Футболната статистика дава леко предимство на Франция с две победи през 1984 г. и 2000 г. пред една за Португалия през 2016 г.