Европейският съюз потвърди допълнителните мита от 37,6% върху вносните електрически превозни средства, произведени в Китай. Тази мярка ще засили търговското напрежение с Пекин и представлява поредното усилие на блока да защити местните производители, но това далеч не е всичко.

Брюксел започна и много по-широки проверки дали китайските производители на чисти технологии не правят дъмпинг на субсидирани стоки на пазарите на ЕС и дали не се възползват несправедливо от субсидии, докато работят на европейска територия.

Според ЕК, която провежда разследванията, нейната цел е да предотврати нелоялната конкуренция и изкривяването на пазара, а Reuters прави преглед на всички планирани разследвания.

Стомана

На 16 май Комисията започна антидъмпингово разследване на плоските валцовани продукти от желязо или стомана, покрити с китайски калай. В официалния вестник на ЕС се казва, че разследването е следствие от жалба на европейската асоциация на производителите на стомана Eurofer.

Разследването трябва да приключи в рамките на 14 месеца, като е възможно налагането на временни мита след седем до осем месеца.

Дървени подови настилки

На 16 май Европейската комисия започна антидъмпингово разследване и на вноса на дървени подови настилки по жалба на Европейската федерация за паркет. Предмет на разследването са сглобени многопластови панели за дървени подови настилки. Изключени са панелите от бамбук или такива с горен слой от бамбук, както и панелите за мозаечни подове.

Медицински изделия

Европейската комисия започна разследване на китайските обществени поръчки за медицински изделия, съобщи официалният вестник на ЕС на 24 април.

Разследването е първото в рамките на Международния инструмент за обществени поръчки на ЕС, който има за цел да предотврати несправедливото облагодетелстване на националните доставчици от страна на държавите.

Ако Комисията установи, че европейските доставчици нямат справедлив достъп до китайския пазар, тя би могла да наложи ограничения на китайските компании за медицински изделия, които участват в обществени поръчки на ЕС.

Разследването трябва да приключи в рамките на девет месеца, въпреки че Комисията може да удължи този период с още пет месеца.

Ветрогенератори

ЕС разследва субсидиите, получавани от китайските доставчици на вятърни турбини, предназначени за Европа, заяви на 9 април тогавашният антитръстов комисар на блока Маргрете Вестагер. Комисията проучва развитието на вятърни паркове в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България, каза Вестагер, без да назовава конкретни компании.

Пекин коментира, че проверката е "дискриминационна" спрямо китайските предприятия и подкрепя протекционизма.

Соларни панели

Европейската комисия ще прекрати разследването си на китайските участници в публичен търг за соларен парк в Румъния, след като компаниите се оттеглиха от процедурата, заяви на 13 май Тиери Бретон, еврокомисар по промишлеността.

На 3 април ЕК започна две разследвания за това дали китайските участници са се възползвали прекомерно от субсидии при наддаването за договора. Първоначално тя разследва консорциум, включващ румънската ENEVO Group и дъщерно дружество на китайската LONGi Green Energy Technology Co. Вторият разследван консорциум включваше дъщерни дружества на китайската държавна компания Shanghai Electric Group Co.

Бретон заяви, че Комисията е взела под внимание оттеглянето на LONGi Solar и Shanghai Electric от участие в търга и следователно ще приключи проверката.