Алексей Навални е може би най-известният руски опозиционен политик. Неговите действия дадоха надежда на милиони противници на руския президент Владимир Путин - както в Русия, така и извън нея, до смъртта му в наказателна колония през февруари.

В началото на юни по случай рождения ден на Алексей Навални беше организиран концерт, на който съпругата му Юлия Навалная произнесе реч, в която се обърна към събралите се с думите: "Моля, помнете, че ние сме силни, смели, многобройни - и най-важното, което ни отличава от хората, които в момента превземат страната ни, е достойнството, честта, истината и любовта."

Заповед за арест на Навалная

Защитничката на човешките права в изгнание е изправена пред заповед за арест, след като руски съд я обвини в принадлежност към "екстремистка организация”. На Навалная е наложена "превантивна мярка" от два месеца лишаване от свобода. Според съобщение на пресслужбата на московските съдилища в Telegram, тя се е укрила от предварителното разследване.

Самата Навалная пък написа в Х: "Путин е убиец и военнопрестъпник. Той заслужава да влезе в затвора, и то не в удобна килия в Хага, а в Русия - в същата килия с размери 2х3 метра, в която уби Алексей Навални".

Euronews цитира друг руснак в изгнание, който се представя като Игор и не се определя като фен на Навални, но казва, че именно доскорошният лидер на руската опозиция му е дал надежда. Игор е напуснал страната си през септември миналата година след обявяването на частичната мобилизация и сега живее в ЕС. Той желае да остане анонимен от страх, че изявленията му ще бъдат използвани срещу него, и обяснява защо е харесал опозиционния лидер въпреки първоначалния си скептицизъм: "Не подкрепям непременно Навални, но той направи нещо добро за Русия. Впечатляващо е, че той не се страхуваше."

Игор дълго време се съмнявал в искреността на опозиционера, но казва: "Когато държавата го уби, разбрах на какво е способно правителството". Той е особено впечатлен от факта, че Навални просто е казал това, което всички са знаели:

"Всички знаеха, че от правителството лъжат, но Навални го каза и дори го доказа до известна степен", посочва той, визирайки видеоклиповете, публикувани от "Екип Навални", включително този, описващ двореца на Путин, публикуван през 2021 г., докато опозиционерът вече беше в затвора. То е гледано над 130 милиона пъти в YouTube.

Игор също така се спира на въпроса защо Навални е полезен за руския народ: "Дълго време царят казваше какво трябва да се направи, после Съветският съюз. Имах чувството, че много хора искаха и Навални да им казва какво да правят - но той искаше обратното, искаше хората сами да изберат как да живеят."

Според него смъртта на Навални е символ на това, че "Русия може да се събуди от инфантилността си".

Доскорошната емблема на руската опозиция е смятан за противоречив, заради негови предишни расистки изказвания за хората от Централна Азия и коренните народи в Русия в началото на политическата му кариера. Някои и до ден днешен не могат да му простят това. Но след неговата смърт въпросът дали в момента в Русия има личност, която отново да се противопостави гласно на режима на Путин, остава без отговор.

Кой би могъл да стане новият лидер на руската опозиция

Анке Гисен, член на управителния съвет на международното сдружение "Мемориал", което през 2022 г. получи Нобелова награда за мир заедно с беларуска и украинска организация, и познава Русия от 80-те години на миналия век, коментира пред Euronews, че е песимист по отношение на "новия Навални".

"Не мисля, че в момента може да се появи фигура като Алексей Навални, защото хората обикновено са в изгнание и след това нямат никакво влияние в страната или имат само много ограничено такова. Натискът в Русия, наблюдението, законите и арестите са толкова крайни, че подобна фигура не може да се развие в момента".

Демократичната опозиция, която е на руска територия, и тези, които са в изгнание, са все още свързани, докато интернет остава свободен, но Путин вече няколко пъти обяви, че иска да изгради автономна мрежа по китайски модел. Дори сега някои международни уебсайтове вече са блокирани на руска територия и достъпът до тях е възможен само чрез VPN.

Затова Анке би искала да види опозицията в изгнание в действие: "При Навални също можем да видим, че той е много убедителен като личност. Но това не е в подкрепа на демокрацията. Една демокрация се поддържа от институции, на които хората имат доверие. И мисля, че това е нещо, от което демократичната опозиция в изгнание също може да се поучи. Че институциите са полезни, че правилата са полезни."

Опозицията трябва да се обедини, за да бъде ефективна

Манвел, студент по политология, който е израснал в Русия и чийто баща е участвал в руската опозиция, също наблюдава ситуацията в нейните редици от далечна перспектива. Според него противниците на Путин са разделени на три групи:

"В момента има три големи групи, които имат потенциал за ефективност. От една страна, съществува ФБК, Фондът за борба с корупцията, който преди това се ръководеше от Алексей Навални. Втората голяма група е тази на Михаил Ходорковски със средствата, които той все още има от времето, когато е работил в ЮКОС (бивша голяма недържавна петролна компания)", обяснява той. "А третата група е най-малката, особено по отношение на финансовите ресурси. Това са публични фигури като политика и блогър Максим Кац, както и различни журналистически редакции като "Ехото на Москва" и политолози като Екатерина Шулман".

По думите му основен проблем е, че обединението на различните групи не е желано от някои участници, въпреки че то е абсолютно възможно, тъй като всяка от тях има “желанието за мирна Русия, за Русия с демокрация и без пренебрегване на човешките права".

“За да се формира ефективна политика срещу Путин, тези опозиционери трябва първо да създадат съвместна комисия или съвет, както се случи през 2012 г. с Координационния съвет на опозицията. Тогава беше създадена комисия от 45 души, която да придвижи напред протестите срещу преизбирането на Путин за президент и неговата партия "Единна Русия", припомня Манвел.

Изтичане на мозъци и пари от Русия

Подобно на Анке Гисен от "Мемориал", която желае опозицията в изгнание на Запад да се научи как да изгражда демократични институции, Манвел също има съвети към нея, както и към западните държави:

"Определено бих искал да видя координирана работа и в крайна сметка прагматична, рационална политика. Институциите на Запад да бъдат призовани, така да се каже, да увеличат изтичането на мозъци и пари от Русия. Видяхме, че хората, които напуснаха Русия и след това се върнаха - има доклад за това на Bloomberg - са гарантирали до една трета от увеличението на БВП през 2023 г. Това е един много важен икономически слой и ние трябва да мотивираме тези хора да дойдат тук, така да се каже, да работят за тази икономика, вместо да продължават да подкрепят икономиката на Путин. И руската опозиция трябва да изисква това отново и отново, и отново".

Манвел е категоричен, че опозицията трябва многократно да "настоява пред националните парламенти, но също така и пред Европейската комисия и Европейския парламент, да улеснят хората да напускат Русия". По думите му това е въпрос на фокусиране върху целта:

"Ако рационалната, прагматична цел е да се сложи край на войната в Украйна и да се отслаби системата на Путин, то ние трябва да повлияем и на неговата икономика, използвайки инструментите, които са ни на разположение тук. Това е изтичането на мозъци и пари - това е и моят призив към западните институции".