Германските военноморски сили се нуждаят от сериозен ъпгрейд на флота си от фрегати за борба с подводници и не става дума за дигитализация или някаква софтуерна кръпка. Откакто са въведени в експлоатация през 90-те години на миналия век, фрегатите за подводници на страната работят със старомодни 8-инчови дискети.

Сега германските военноморски сили се опитват да намерят начин да заменят остарялата дискова система, която е "жизненоважна за работата на фрегатите от клас F123 "Бранденбург", според Tom's Hardware.

Замяната на флопидисковата система няма да бъде лесна задача. Тези дискове управляват почти всичко на корабите - от системите за въздушен поток до производството на енергия. Дали германските военноморски сили все още използват Palm Pilots, за да организират кодовите си думи, и Tamagotchi, за да обучават новобранците си в опазването на морската природа, питат се някои анализатори.

Според съобщение за пресата Saab отговаря за поддръжката на германския флот от фрегати F123 от 2021 г. насам. Те са предназначени за лов на подводници, така че би трябвали да получават и модернизация на своите оръжия и системи за контрол.

Много правителствени институции и програми са на дискетен принцип от десетилетия и дълго след като остарялата компютърна система за съхранение на данни е излязла от широка употреба. Японската агенция за цифрови технологии обяви в началото на месеца, че е премахнала използването на дискети в своите правителствени системи. Означава ли това, че някъде по света някоя основна правителствена агенция все още използва този тип носители, за да съхранява най-важните си данни? За всички остава да се надяваме, че тези дискове не са свързани с достъпа до ядрени оръжия, както някога беше в САЩ.