През второто тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици в страната са 11 328, а влезлите в процедура по несъстоятелност/фалит, в това число и обявените в несъстоятелност - 1 005, съобщава НСИ.

В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на новорегистрираните се увеличава с 2.7%, а този на банкрутиралите - с 2.1%.

В сравнение с първото тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици намаляват със 7.4%, докато влезлите в процедура по несъстоятелност/фалит, в това число и обявените в несъстоятелност се увеличават с 1.3%.

От всички новорегистрирани фирми през второто тримесечие на 2024 г. най-много са в сектор G „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 88.6%. При обявените в несъстоятелност отново най-голям брой попадат в сектор G „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 77.8%.

Тримесечната бизнес демография на регистрациите и банкрутите на правните (юридически) единици е свързана с определени демографски събития - дата на създаване на юридическото лице, дата на обявяване в производство по несъстоятелност, дата на обявяване в несъстоятелност и дата на обявяване в ликвидация.

Данните са представени в абсолютни стойности по избрани раздели на Класификацията на икономическите дейности (КИД - 2008) съгласно изискванията на Регламент № 2019/2152 на ЕП и на Съвета от 27 ноември 2019 г. за европейската бизнес статистика.

Правна единица е юридическо лице на публичното или частното право. Това юридическо лице може да бъде:

• Юридическо лице, чието съществуване е признато от законa независимо от лицата или институциите, които го притежават или са членове;• Физическо лице, което като независимо лице упражнява стопанска дейност. За да съществува, трябва да е регистрирано по закон пред компетентните административни органи (Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други).