Новорегистрираните правни единици у нас за четвъртото тримесечие на 2023 г. са 10 633, а обявените в несъстоятелност – 977, по данни на НСИ.

В сравнение със същото тримесечие на 2022 г. общият брой на новорегистрираните намалява с 2.4%, а този на банкрутиралите - с 14.9%.

В сравнение с третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици са се увеличили с 8.2%, а тези обявили несъстоятелност - със 17.8%.

От всички новорегистрирани фирми през третото тримесечие на 2023 г., най-много са в сектор G „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 88.4%.

При обявените в несъстоятелност отново най-голям брой попадат в сектор G „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 76.7%.

От пекарни до банки: Кои компании затвориха в годината на неочаквани фалитиВъпреки че някои от най-големите фалити се случиха в САЩ, като Silicon Valley Bank и FTX, Европа също стана свидетел на своя дял от компании, които затвориха

Тримесечната бизнес демография на регистрациите и банкрутите на правните (юридически) единици е свързана с определени демографски събития - дата на създаване на юридическото лице, дата на обявяване в производство по несъстоятелност, дата на обявяване в несъстоятелност и дата на обявяване в ликвидация.

Данните са представени в абсолютни стойности по избрани раздели на Класификацията на икономическите дейности (КИД - 2008) 1 съгласно изискванията на Регламент №2019/2152 на ЕП и на Съвета от 27 ноември 2019 г. за европейската бизнес статистика.

Ръст в разрешителните за строеж на жилищни сгради отчита НСИИздадените разрешителни се увеличават, докато броят на жилищата в тях намалява, както и общата им застроена площ

Правна единица е юридическо лице на публичното или частното право, уточнява НСИ. Това юридическо лице може да бъде:

Юридическо лице, чието съществуване е признато от законa независимо от лицата или институциите, които го притежават или са членове;

Физическо лице, което като независимо лице упражнява стопанска дейност. За да съществува, трябва да е регистрирано по закон пред компетентните административни органи (Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други).