Научна терапия, която позволява на саламандрите аксолотъл да регенерират липсващи крайници, може да помогне на мишки да живеят 25% по-дълго.

Техниката, която включва блокиране на провъзпалителен протеин, предпазва гризачите от множество заболявания и е в ранен етап на клинични изпитвания при хора за фиброзно белодробно заболяване.

Резултатите подчертават надеждата, че новите сведения за ролята на отделните гени и протеини може да помогне за увеличаване на продължителността на живота при хората.

"Това, на което се натъкнахме, е провъзпалителен фактор, който стимулира стареенето в най-широкия смисъл на думата", казва пред Financial Times ръководителят на изследването Стюарт Кук, професор в Duke-NUS Singapore и MRC Laboratory of Medical Sciences във Великобритания.

"Установихме, че ако потиснете този фактор, ще увеличите размаха на здравето, а като следствие - и продължителността на живота. Това е верижен ефект."

Новото изследване, публикувано в сряда в Nature, се фокусира върху ролята на протеин, наречен IL-11, който подклажда възпалението. Учените откриват, че повишеното производство на този протеин е свързано с остаряването на мишките.

Изтриването на гените, които инструктират производството на IL-11, предпазва мишките от различни заболявания, метаболитен спад и слабост. Това от своя страна е позволило на гризачите да живеят средно с 25% по-дълго.

Блокирането на IL-11 с антитяло има подобен положителен ефект върху продължителността на живота на гризачите. Мъжките мишки на възраст 75 седмици - равностойна на 55 години при хората - живеят с 22,5% по-дълго, докато при женските този показател нараства до 25%.

Според изследването инхибирането на този вид протеин намалява честотата на свързаните с възрастта ракови заболявания.

Въпреки че проучването не включва данни от тестовете върху хора, Кук изразява увереност, че и там ще се наблюдават благоприятни ефекти срещу стареенето.

IL-11 отдавна е обект на биологичен интерес поради ролята му в необикновените процеси на регенерация при някои видове. Според предишни изследвания той помага на рибите, главочите и аксолотите да възстановяват загубените си перки, опашки и крайници.

Протеинът играе роля в телесното развитие и на хората, но се превръща във все по-голям проблем за възрастните, които сега живеят много по-дълго от своите предци. Кук сравнява ролята на IL-11 за стареенето с "наливане на бензин в огъня".

Изследването допълва портфолиото от обещаващи техники за борба със стареенето. Друга област на интерес са сенолитиците - елиминирането на остарелите “зомби” клетки.

Данните от изследванията на екипа на Кук изглеждат "солидни", но предложените техники не са непременно по-добри от сенолитиците, казва пред FT Илария Белантуоно, професор по мускулно-скелетно стареене в университета в Шефилд.

"Освен това няма доказателства, че те биха работили в напреднала възраст, когато дефицитите са по-изразени", добавя Белантуоно.

Необходими са още тестове върху хора, за да се предоставят допълнителни данни за подобни техники за борба със стареенето, въпреки че дори и да са успешни, все още ще има пречки за въвеждането на терапиите.