Коя е природната виагра на гръцките столетници от Икария
Местните жители смятат този продукт за една от тайните съставки за дълголетие
От зеленолистни до бобови – тези групи храни имат запазено място в менюто на хората от т. нар. Сини зони - областите в света, където живеят най-много столетници.
Част от тях е гръцкият остров Икария, където обаче един друг продукт е на първо място в списъка на традиционни съставки: медът.
Произвеждан от местните пчелари на острова и в цяла Гърция, той е характерен с антибактериални свойства, съдържа изобилие от антиоксиданти и помага да се регулират нивата на захарта.
На Икария той се смята за една от тайните съставки за дълголетие и много местни жители започват деня си именно с лъжичка мед, пише CNBC.
Консумира се като народен лек при кашлица и болки в гърлото. Възрастните смятат, че комбинацията от мед, градински или планински чай, джинджифил и чесън е нещо като „пеницилинът“ на тяхното поколение.
А други пък се шегуват, че това е природната виагра.
Не на последно място, медът е основен продукт в местната кухня със своя изискан, сложен и сладък аромат.
Ето няколко начина да включите меда в диетата за дълголетие.
С кисело мляко или овесени ядки
Има ли по-добра закуска от купичка кисело мляко, полято с мед?
Ако обичате овесена каша, капката мед с канела и шепа ядки създава вкусно начало на деня, което ще ви държи сити в продължение на часове.
Подслаждане на чай и други напитки
Въпреки че медът съдържа прости захари, в състава му се включват витамини и минерали, които позволяват на организма да регулира по-добре нивата на кръвната захар.
Разбъркайте го в билкови, зелени и черни чайове, а защо не и в плодово смути например. Ако пуснете лъжица мед в малко газирана вода и добавите няколко резена мента или цитрусови плодове, ще имате свежа домашна лимонада.
Дресинг
Медът балансира киселинността на балсамовия оцет и смекчава стипчивостта на лимоновия сок. Можете да добавите малко сирене фета, което идеално допълва меда, за да направите по-кремообразен дресинг.
Върху сирене
Едно от ястията, които завладяха гръцките ресторанти, е печено или пържено сирене фета, подправено с мед. То се превърна в модерна класика, основана на дългогодишни регионални традиции, които съчетават тръпчиви или ядкови гръцки сирена с естествена сладост.
Гръцки печени картофи
Една от местните рецепти в Икария е мед върху печени картофи. Той се смесва с марината, която включва цитрусов сок, зехтин, чесън и билки.
Сладка класика
Може би сте виждали лукумадес (тестени питки) или баклава в менюто на гръцките ресторанти. И двете са меломени - популярна категория сладкиши, наречена на гръцката дума за мед - meli.
В домашни условия можете да използвате меда като лесен, готов „сос“ за вашите десерти, който не изисква готвене, редуциране или каквато и да е подготовка.
Полейте с него топка ванилов сладолед или портокалово сорбе, или го изсипете щедро върху чийзкейк. Това съчетание датира още от древните гърци, но издържа проверката на времето.