От зеленолистни до бобови – тези групи храни имат запазено място в менюто на хората от т. нар. Сини зони - областите в света, където живеят най-много столетници.

Част от тях е гръцкият остров Икария, където обаче един друг продукт е на първо място в списъка на традиционни съставки: медът.

Произвеждан от местните пчелари на острова и в цяла Гърция, той е характерен с антибактериални свойства, съдържа изобилие от антиоксиданти и помага да се регулират нивата на захарта.

На Икария той се смята за една от тайните съставки за дълголетие и много местни жители започват деня си именно с лъжичка мед, пише CNBC.

Консумира се като народен лек при кашлица и болки в гърлото. Възрастните смятат, че комбинацията от мед, градински или планински чай, джинджифил и чесън е нещо като „пеницилинът“ на тяхното поколение.

А други пък се шегуват, че това е природната виагра.

Не на последно място, медът е основен продукт в местната кухня със своя изискан, сложен и сладък аромат.

Ето няколко начина да включите меда в диетата за дълголетие.

С кисело мляко или овесени ядки

Има ли по-добра закуска от купичка кисело мляко, полято с мед?

Ако обичате овесена каша, капката мед с канела и шепа ядки създава вкусно начало на деня, което ще ви държи сити в продължение на часове.

Подслаждане на чай и други напитки

Въпреки че медът съдържа прости захари, в състава му се включват витамини и минерали, които позволяват на организма да регулира по-добре нивата на кръвната захар.

Разбъркайте го в билкови, зелени и черни чайове, а защо не и в плодово смути например. Ако пуснете лъжица мед в малко газирана вода и добавите няколко резена мента или цитрусови плодове, ще имате свежа домашна лимонада.

Дресинг

Медът балансира киселинността на балсамовия оцет и смекчава стипчивостта на лимоновия сок. Можете да добавите малко сирене фета, което идеално допълва меда, за да направите по-кремообразен дресинг.

Върху сирене

Едно от ястията, които завладяха гръцките ресторанти, е печено или пържено сирене фета, подправено с мед. То се превърна в модерна класика, основана на дългогодишни регионални традиции, които съчетават тръпчиви или ядкови гръцки сирена с естествена сладост.

Гръцки печени картофи

Една от местните рецепти в Икария е мед върху печени картофи. Той се смесва с марината, която включва цитрусов сок, зехтин, чесън и билки.

Сладка класика

Може би сте виждали лукумадес (тестени питки) или баклава в менюто на гръцките ресторанти. И двете са меломени - популярна категория сладкиши, наречена на гръцката дума за мед - meli.

В домашни условия можете да използвате меда като лесен, готов „сос“ за вашите десерти, който не изисква готвене, редуциране или каквато и да е подготовка.

Полейте с него топка ванилов сладолед или портокалово сорбе, или го изсипете щедро върху чийзкейк. Това съчетание датира още от древните гърци, но издържа проверката на времето.