От роботизиран готвач до ядлив пастел, който буквално рисува вкуса върху чинията ви – кулинарните иноватори използват успешно технологиите, за да продават храна.

На Fancy Food Show тази година 2300 изложители от 56 страни показаха екзотични закуски, меса, сирена и шоколадови изделия в нюйоркския Javits Center - представете си шест футболни игрища за изискана храна, пише Fast Company и предлага някои от най-вкусните и най-странни нови храни, включващи технологии.

Производство, задвижвано от AI

Компанията Maungo Craft от Ботсвана произвежда местни африкански деликатесни храни. Специализирана е в конфитюри, сосове, сиропи и сокове.

Директорът Олайеми Аганга казва, че персонализираните GPT са помогнали на екипа му да преразгледа рецептите, когато недостигът им е попречил да получат достъп до основна съставка.

А когато производствените мениджъри не са на разположение, персонализираният GPT, обучен с подробна информация за производствения процес, може да отговори на въпросите на работниците на поточната линия.

Звуците от Spotify помагат за продажбата на ядки от Афганистан

Ziba продава диворастящи сушени плодове и ядки от Афганистан, а 85% от служителите на компанията са жени.

За да разпространи информацията за сладките кайсиеви ядки, стафидите кишмиш и други продукти, Ziba създава код за Spotify, който любопитните потребители могат да сканират, за да чуят афганистанска музика, докато опитват ядки и семена.

Един от специалитетите на Ziba е да предостави на световните потребители някои от 109-те сорта бадеми в Афганистан.

Платноходки доставят шоколад

Органичните шоколади на Grain De Sail пътуват по света с платноходки, за да се избегнат вредните за околната среда въглеродни емисии от самолетите.

Товарните платноходки събират какаова маса на Карибите, която се превръща в шоколад в Бретан, Франция. След това сладкишите бавно се придвижват до САЩ.

Засега шоколадът се предлага в ограничен брой гурме магазини, като целта е да достигне до големите вериги.

Роботизиран готвач

RoboSousChef е най-новият робот, който се опитва да се включи в екосистемата на хранителните услуги.

Машината с размери на хладилник има екран, на който избирате рецепта. След това поставяте суровите съставки, които ще използвате, например пилешко месо, зеленчуци и т.н.

Прилича на гигантска касета с мастило, която се вкарва в принтер. Кутиите за олио и сосове отдолу поддържат в готовност разнообразни вкусове.

След като съставките са на мястото си, robochef загрява, разбърква, овкусява и приключва за 12 минути или колкото е необходимо, за да се задуши партида пилешко.

Кулинарният му репертоар не е неограничен, но може да произвежда абсолютно същите резултати отново и отново с механична прецизност.

Компанията усъвършенства домашна версия за заети семейства и води преговори с университет, който всеки ден изхранва 11 000 души на обяд, за да провери дали четири робота ще облекчат готвачите.

Проследете пътя на чая си и дайте бакшиш на фермера

The Nepal Tea Collective поставя QR код върху торбичките, за да видите кой е събирал вашия чай и да му дадете бакшиш.

Съоснователят и главен оперативен директор Пратик Риджал, трето поколение член на семейство, занимаващо се с чай, казва, че събирачите, с които работи, са получавали около 2 долара на ден.

Досега колективът е увеличил тази сума с 45%, като е изключил посредниците от процеса на разпространение.

„Индустрията трябва да направи много повече“, казва той, за да се постигне заплащане, което да позволява добър живот на берачите на чай.

Компанията продава около 100 тона чай годишно, а около 30% от пиещите проверяват QR кода. Тези, които дават бакшиши, обикновено оствят около 1 долар, казва Риджал.

Пастел за храна

Слоганите на The Food Crayon са „оцвети храната си с вкус“ и „подправи живота си“.

Компанията предлага нещо като острилка за пастели. Завъртете основата, правите смес от подправки и аромати, и после „острите“ люспи върху чинията.

Предлага се във всевъзможни вкусове - от черен чесън, босилек и лимон до гъби и моркови с портокалов джинджифил.

Аудио близалки

Сложете близалка Amos TastySounds в устата си и технологията за костна проводимост ви позволява да чуете песен, докато смучете.

Обикновено се продават с предварително програмирана музика. Но можете да си купите и вариант със запис за споделяне на собствено специално послание.

Получателят ще чуе гласа ви, когато пъхне бонбона между устните си.

Геотермален гений

Солта може да изглежда като една от най-простите храни за производство.

Но Saltverk произвежда исландска морска сол, използвайки 100% геотермална енергия. Новият процес на компанията е трансформирал метод за събиране на сол от 17-ти век в уникално подводно съоръжение.

„Опитахме един милион неща и само 15 проработиха“, казва инженерът на Saltverk Гисли Гримсон за мъчителния процес на проби и грешки.

Новите изпарители преобразяват „октопод от стари идеи“ с най-висококачествената стомана в света. Това помага да се избегне ръждясването, което може да се получи, когато машината работи постоянно под вода, заобиколена от сол.