Цените на какаото започнаха седмицата на най-високите си стойности, регистрирани някога - над 12 500 долара за тон, което е цената за купуване на около 150 барела петрол.

Причината е нещо като перфектна буря от катастрофални реколти, десетилетия на недостатъчно ресурси във фермите и пазарни спекулации, които водят до още по-високи цени.

Шоколадовите брандове вече отговориха с два от любимите си инструмента за намаляване на въздействието на нарастващите разходи за доставка: повишаване на цените и „отхапване“ от размера на продукта, посочва Fast Company.

Недостигът на какао е резултат от продължаващото лошо време в Западна Африка, която произвежда около 80% от световната реколта, последвано веднага от лоша суша. Добивът е уязвим и в Гана и Кот д'Ивоар, двата водещи производители на какао в света, където дъждовете доведоха до болести по културите, а след това сушата и жегата унищожиха останалото. При 6000 дървета в някои ферми преди, сега те са намалели до около десетина, посочва още Fast Company.

Международната организация за какао изчислява, че световното предлагане на суровината ще спадне с най-малко 10% този сезон.

Всичко това се усложнява от по-дълбоки структурни проблеми: по-голямата част от какаото в света все още се отглежда от дребни фермери, които нямат собствени ресурси, за да инвестират в по-добро напояване или да подобрят земята си по друг начин.

С напредване на възрастта дърветата стават по-уязвими към жегата и други екстремни метеорологични условия, както и към болести. Човешката експлоатация също остава проблем.

През последното десетилетие цените на какаото се търгуваха около една четвърт и повече по-ниско от текущите - между 2016 г. и 2023 г. те варираха от 1900 до 2700 долара, преди да започнат да се покачват миналата есен. Сега, когато те вече са нараснали, разговорите в определени ъгли на индустрията се фокусират върху необходимостта те да останат там.

Преди две седмици световноизвестният шоколатиер Жак Торес казва пред Yahoo Finance, че „не е против“ корекция, която поддържа цените нагоре. „Моето убеждение е, че 3000 или дори 4000 долара на тон не са достатъчни“, обясни той, но предупреди, че „ако шоколадите станат твърде скъпи, ще продаваме много по-малко количество. Затова трябва да намерим начин да направим шоколада по-достъпен.”

Други твърдят, че ако индустрията може да се приспособи към по-високите цени, цялата верига на доставки ще спечели. Дъглас Ламонт, главен изпълнителен директор на Tony's Chocolonely, казва пред Financial Times в интервю от миналия месец, че това е „страхотен момент за индустрията [да се ангажира да плаща повече на фермерите], защото [потребителската] цена вече е нагоре“.

Докато джобът на потребителите страда, а производителите на какао жонглират с недостатъчните инвестиции в допълнение към щетите по реколтата, една група е в добра позиция да преодолее тази тенденция и това са самите големи производители на шоколад – както и техните собственици милиардери.

Тази разширяваща се пропаст кара организации като Oxfam да се изправят срещу марките, чиито ръководители се събраха в Брюксел тази седмица за Световната конференция на какаото - най-голямото годишно събитие в индустрията. Oxfam организира протест в рамките на конференцията, в който участваха фермери, придружени от първия в света какаов кооператив, ръководен от жени, Cocoa Mmaa в Гана. Групата публикува и нов доклад, според който печалбите на Lindt, Mondelēz, Hershey и Nestlé за миналата година са почти 6 милиарда долара.

Докладът е фокусиран най-вече върху Mars и Ferrero, чието състояние се е увеличило до 161 милиарда долара миналата година. От Oxfam казват, че това е „повече от общия БВП на Гана и Кот д'Ивоар“. С други думи, семействата зад двете най-големи семейни шоколадови компании са по-богати от двете нации, в които се отглежда по-голямата част от какаовите зърна. Според Bloomberg Billionaires Index, състоянието на Джовани Фереро и семейството му (номер 34 в списъка) е било 37,8 милиарда долара през юли миналата година, но в момента възлиза на 39,9 милиарда долара.

Oxfam обяви резултати от проучване от 2023 г., проведено сред над 400 фермери от Гана, които доставят какао на големите производители на шоколад. Те показват, че са забелязали средно 16% спад в доходите си от 2020 г. насам, като 9 от 10 заявяват, че са по-зле след пандемията.

В изявление политическият съветник на Oxfam Барт Ван Бесиен казва, че тези диви цени от 12 500 долара за тон е можело да бъдат избегнати от самото начало, ако компаниите бяха платили на производителите достатъчно, за да направят фермите си по-устойчиви.

Видео отпреди десетилетие, което отново започна да се разпространява в понеделник, подчертава ниското ниво на познания на хората от богатите страни за обстоятелствата.

В клипа производител на какао от Кот д'Ивоар казва на интервюиращия: „Честно казано, не знам какво правите от какаови зърна. Опитвам се да изкарвам прехраната си с отглеждане на какао. Знам, че правят нещо добро от него, но никога не съм го виждал.“ Ето и реакцията му след като опитва: