Една от водещите рекламни агенции в международен план – Ogilvy, собственост на WPP, стартира услуга, за която твърди, че може да се справи с некоректни инфлуенсъри, поставящи в риск публичната репутация на марките.

Услугата се нарича „Щит на влиянието“ и според агенцията, с нея клиентите ще могат да се справят с проблеми, причинени от звездите в социалните медии, които рекламират техните продукти, съобщава FT.

Новаторският подход подчертава как използването на инфлуенсъри се е превърнало в основен маркетингов инструмент, като вече е изградена цяла индустрия за свързване на марките с потенциални платени поддръжници сред знаменитостите и спортните звезди.

Така наречените микроинфлуенсъри – потребители на социалните медии, които са добре познати в нишови общности, станаха особено популярни заради влиянието им към по-специфични групи по начин, който е трудно да се възпроизведе с традиционната масова реклама.

Масовото използване на инфлуенсъри обаче повиши и риска марките да се сблъскат с ответна реакция, предвид трудностите при управлението на това, което казват и правят личностите в социалните медии.

Бързото развитие на индустрията се съпътства от засилването на политическата поляризация, спорните социални въпроси и т.нар. културни войни, което повиши напрежението и увеличи още повече броя на капаните в социалните медии.

Ogilvy, която е част от лондонския комуникационен конгломерат WPP, описва услугата като възможност за управление на риска, която ще позволи на компаниите да оценяват и категоризират заплахите за техните марки, като предлага и други инструменти за управление на съдържание.

Услугата предлага денонощно наблюдение на дейността в социалните медии, както и специален екип за справяне с кризи и разработване на стратегии за реагиране на опсност от PR катастрофи. Услугата цели да помогне на самите инфлуенсъри да се предпазят от непреднамерени ответни действия, свързани с техните дейности.

„Маркетингът на инфлуенсърите се превърна в толкова доминираща сила, че представлява новата граница за репутацията на марките“, обяснява Тоби Конлън, глобален ръководител на отдел „Кризи и риск“ в Ogilvy. „Много компании се убеждават в това по трудния начин“, допълва той.

Ogilvy ще проверява всички потенциални партньори, като преглежда историята им в социалните медии, за да открие проблемни материали. „Искаме да сме сигурни, че един туит от 2008 г. няма да се върне с всичките си негативи срещу клиента ни“, добавят от агенцията.

Когато известни личности, рекламиращи всякакъв вид продукти, се забъркат в скандал, проблемите бързо могат да станат крайни, подчертава FT. Миналата година марките побързаха да се дистанцират от американския рап магнат Шон Комбс, известен като Пи Диди, след като се появиха обвинения в сексуални посегателства срещу него.

Миналата седмица Adidas изтегли реклами с Бела Хадид, след като обществеността се възмути от използването на американския модел като рекламно лице. Причината за това станаха обвинения в антисемитизъм от израелското правителство.

Рахул Титус, глобален ръководител на отдел „Влияние“ в Ogilvy, коментира, че „намаляването и управлението на риска е много важно“.

„Влиянието вече не е просто „нещо хубаво“ за марките, то е канал с решаващо значение за бизнеса им“, добавя той.

Клиентите на Ogilvy инвестират средно 35% от своите дигитални разходи в маркетинг инфлуенсърство, като този процент може да достигне до 70%. Икономиката на създателите на съдържание се оценява на 250 млрд. долара през 2023 г. и се очаква да достигне 480 млрд. долара до 2027 г.