Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет намали дела си в BYD до по-малко от 5%, като по този начин развали дългосрочния си залог за най-големия китайски производител на електрически превозни средства.

Базираната в Омаха, Небраска, инвестиционна компания намали дела си в BYD до 4,94% от 5,06%, продавайки 1,4 млн. акции на средна цена от 246,96 хонконгски долара ($31,64.), съобщава The Wall Street Journal. Слизането под прага от 5% означава, че Berkshire вече няма да е задължена да оповестява борсата в Хонконг за продажбите си на акции на BYD.

Във вторник акциите на BYD се понижиха с 3,9% в Хонконг и Шънджън. Акциите на компанията, листвани в Хонконг, са поскъпнали с около 10% тази година, докато тези, търгувани в Китай, са скочили с близо 30%.

Анализаторите коментират, че продажбата на дяловете не е изненадваща, като се има предвид, че Berkshire упорито намалява дела си в BYD от август 2022 г. насам, малко след като акциите достигнаха рекорден връх и когато делът на компанията на Бъфет надхвърли 20%. В пика си през 2008 г. Berkshire притежаваше почти 40% дял.

"Това е печеливша инвестиция, но в крайна сметка Berkshire ще продаде всичките си акции в BYD", казва пред WSJ Ангъс Чан, анализатор на автомобилния сектор в Bocom International.

Анализаторът на Nomura Джоел Ин посочва геополитическото напрежение между САЩ и Китай като една от вероятните причини за продажбата.

Berkshire "даде ясно да се разбере, че ще се ангажира с повече възможности на американските пазари. Силната конкуренция на китайския пазар на електрически превозни средства вероятно е друга основна причина за намаляване на дела на BYD”.

През май Бъфет заяви, че покойният му бизнес партньор Чарли Мънгър е бил този, който първоначално е настоявал за инвестиции в BYD, но че занапред Berkshire ще съсредоточи в САЩ.

В началото на 2023 г. Berkshire продаде всичките си дялове в Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., най-големият в света производител на чипове по договор, отчасти поради опасения за нарастващото напрежение между Китай и Тайван.