Френският президент Еманюел Макрон се надяваше, че Олимпийските игри в Париж ще затвърдят неговото наследство. Но неуспешният залог за предсрочни парламентарни избори го постави в политическа безизходица и хвърли трайна сянка върху момента на френския президент на международната сцена.

Докато се готви да посрещне над 100 държавни глави и десетки хиляди зрители на церемонията по откриването в петък край Сена, той е слаб - непопулярен президент, ръководещ служебно правителство, докато страната е домакин на най-голямото спортно събитие в света на фона на засилени опасения за сигурността.

„Макрон очакваше да посрещне Игрите като император“, казва пред Reuters френският историк Патрик Вейл. „Но сега той е куца патица.“

Разхождайки се из олимпийското село в понеделник, френският президент защити решението си да разпусне парламента и отрече, че последвалата политическа нестабилност ще засенчи Игрите.

„Аз бях този, който реши“, каза той, визирайки решимостта си да свика избори преди Игрите. „Няма горчив вкус. Напротив, ние направихме нещата, които трябваше да бъдат направени преди Олимпийските игри. Сега можем да се съсредоточим изцяло върху игрите.“

В опит да задържи кризата настрана за няколко седмици, той също така намекна, че едва ли ще посочи министър-председател, докато не приключат Игрите.

„Има нещо като примирие“, акцентира Макрон.

Шоуто продължава

Макрон свика парламентарния вот след погрома, който ми нанесе крайнодясната партия „Национален сбор“ на европейските избори миналия месец, като заяви, че иска допитването да внесе яснота.

Вместо това френските гласоподаватели излъчиха висящ парламент и досега нито един блок не е успял да състави правителство, оставяйки предишния кабинет на Макрон да управлява ежедневните дела в качеството си на служебен.

„Олимпийските игри са голяма почивка, изключителен момент, блестяща витрина за нашата страна“, обяви крайнодесният депутат Жулиен Одул. „Но трудностите на нашите сънародници продължават въпреки тях. И това Народно събрание в момента не е в състояние да даде отговор.“

Помощници на Макрон, служители на Олимпийските игри, депутати и обществени фигури подчертават пред Reuters, че шоуто ще продължи, като годините на планиране на сигурността и логистиката не са повлияни от политиката. Но някои все пак признават, че последиците от политическата криза ще се стоварят върху Игрите.

Социалистическият депутат Кристин Пиреш-Боан например смята, че свиканите от Макрон предсрочни избори са оставило много французи объркани и гневни.

„Никога не сме били в такава гъста мъгла“, казва тя.

Година на регенерацията

А не трябваше да бъде така. В новогодишното си обръщение към нацията през декември миналата година Макрон говори с гордост и оптимизъм за предстоящата година.

„Само веднъж на сто години човек е домакин на Олимпийски и Параолимпийски игри“, каза той. „2024 г. ще бъде година на решителност, на избор и на регенерация.“

Но шест месеца по-късно надеждите на френския президент за регенериране на мандата му се изпариха, а политическата криза също допринесе за по-слабия от очакваното туристически апетит към Игрите.

По-рано този месец информационната агенция съобщи, че резервациите за полети и хотели в Париж по време на Олимпийските игри са по-ниски от очакваното, като експертите посочват като основни причини високите разходи за пътуване и настаняване, опасенията за сигурността и..... политическите вълнения. Непрестанната драма на изборите в САЩ, която досега включваше опит за убийство срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп и отпадането на президента Джо Байдън от надпреварата, също отвлече погледите от водещото събитие на Макрон.

В олимпийското село в понеделник той се ръкува с доброволци, носейки уверена усмивка.

„Готови сме“, каза президентът на полицаите, преди да благодари на персонала на олимпийското село за работата им.

Френският министър на спорта Амели Уде-Кастера призна, че последните няколко седмици са били „трудни в политическо отношение“, но отхвърли идеята, че политическата криза е опетнила игрите. По думите ѝ Франция може да си отдъхне с облекчение, тъй като крайната десница не е спечелила достатъчно места, за да състави правителство, както предвиждаха някои социологически проучвания.

„Игрите ще позволят на страната да се обедини повече от всякога това лято“, смята тя.