Френският президент Еманюел Макрон наруши мълчанието си след политическия трус във Франция през изминалия уикенд и призова основните партии да работят заедно за съставяне на коалиционно правителство.

В отворено писмо до регионалните вестници той заяви, че "никой не е спечелил" парламентарните избори и призова политическите сили с "републикански ценности" да сформират управляващ алианс.

"Нека възложим надеждите си на способността на нашите политически лидери да демонстрират чувство за хармония и помирение във ваш интерес и в интерес на страната", пише той, цитиран от CNBC. "Именно в светлината на тези принципи ще взема решение за назначаването на министър-председател", допълва президентът.

Левият алианс на Франция "Нов народен фронт" на Жан Люк Меланшон спечели най-много места на втория тур в неделя, побеждавайки крайнодясната Национален сбор на Марин Льо Пен, която беше победител на първия тур.

Само 180 места на левицата обаче съвсем не са достатъчни да постигне абсолютно мнозинство от 289 места в 577-местното Национално събрание, долната камара на френския парламент. Центристкият блок на Макрон зае второ място със 163 места, а Льо Пен и съюзниците ѝ спечелиха 143 места.

Сценарият за висящ парламент във Франция не е позната територия и партиите от левицата, центъра и десницата сега се надпреварват да формират съюзи и жизнеспособно коалиционно правителство.

Това не е лесна задача, когато политическите блокове, които се бориха на предсрочните избори, са съставени от партии с различни идеологически позиции – например Нов народен фронт включва по-радикалните антикапиталистически партии "Непреклонна Франция" и Френската комунистическа партия до по-умерената и лявоцентристка Социалистическа партия и Зелените.

Жан-Люк Меланшон, лидер на крайнолявата "Непокорна Франция" призова Макрон да позволи на блока да състави правителство и заяви, че той трябва да приеме избора им за премиер, макар че съгласие за потенциален кандидат на този етап все още няма.

Френските президенти традиционно избират министър-председател от партията, спечелила най-много гласове на парламентарните избори, но не са задължени да го правят. Те могат да отхвърлят кандидатурата на дадена партия, ако се смята, че няма достатъчно места, за да състави стабилно правителство.

В писмото си Макрон сигнализира, че желае начело на правителството да застанат партии с "републикански ценности" - код за по-центристки партии, а не крайнолеви или крайнодесни фракции. Според анализатори, след димните сигнали на Макрон новото базово решение за Франция е правителство на малцинството в център-дясно.

"Най-вероятното решение – но може би краткотрайно, сега изглежда като центристика коалиция на малцинството", смятат анализаторите от Eurasia Group Муджтаба Рахман и Анна-Карина Хамкер. Те дават 55% вероятност за успех на такава формация.

Анализаторите отбелязват, че такъв потенциален малцинствен алианс, който има около 235 места, ще бъде "далеч от мнозинство, но не и от 250-те места, с които правителствата на Макрон оцеляваха неспокойно в продължение на две години след президентските и парламентарните избори през 2022 г."

"Очевидно е, че Макрон няма намерение да назначи правителство на лявото малцинство. Изглежда, че намерението му е да играе за време и да се надява, че френските политици в крайна сметка ще бъдат принудени да "станат белгийски или нидерландски" и да приемат, че раздробените парламенти изискват компромиси", допълват Рахман и Хамкер.

Антонио Барозу, заместник-директор на изследователския отдел на консултантската компания Teneo, заяви, че перспективата за правителство на малцинството, водено от центристи, на този етап не е "много реалистична".

"Партията на Макрон е разделена, а депутатите законотворците от по-прогресивното крило на алианса са против съставянето на правителство с други партньори", обясни той и допълни, че такъв коалиционен кабинет лестно може да бъде отхвърлен с вот на недоверие.

Опонентите на Макрон се изказаха язвително за коментарите му.

Меланшон определи писмото като подобно на "президентски преврат", заявявайки в X, че "вотът на народа трябва да бъде уважаван".

Междувременно 28-годишният лидер на "Национален сбор" Жордан Бардела разкритикува Макрон, че е създал политическата бъркотия, в която сега се намира Франция.

Обвинявайки го за политическата "парализа", която преживява страната, Бардела написа в X: "Посланието на френския президент е: "Решете нещо". Безотговорно!"