Турнето на Тейлър Суифт The Eras Tour направи певицата милиардер и стимулира икономиките на многобройните градове, в които тя изнася концерти.

Феновете, посетили шоуто ѝ във Великобритания похарчиха по 1000 долара за билети, настаняване и пътуване.

Сега обаче, те могат да се докоснат до света на любимката си безплатно, пише CNBC.

От събота, 27 юли, в музея Victoria&Albert в Лондон ще бъдат изложени емблематичните визии на Тейлър Суифт, включително рокли, каубойски ботуши и балетни обувки, и музикални инструменти. Колекцията Songbook Trail може да бъде видяна до 8 септември.

В музея ще бъдат показани 13 инсталации, всяка от които изследва отделни етапи от кариерата на Тейлър Суифт.

Вдъхновената от викторианската епоха черна рокля, която тя носи във видеоклипа към Fortnight от 2024 г., е включена в експозицията, както и роклята от лавандулов тюл от обложката на албума ѝ Speak Now (Taylor's Version) от 2023 г.

Изложбата включва и червена рокля на американско-японския дизайнер Тадаши Шоджи, която тя носи във видеоклипа към песента „I Bet You Think About Me“ от 2021 г.

Ще бъдат показани общо 16 тоалета.

Включени са и лични вещи от ранната кариера на звездата, като костюмът, който носи по време на турнето си Fearless през 2008 г., за да изпълни Love Story и китарата Taylor Koa от турнето Soul2Soul I“ през 2006-2007 г.

Експозицията включва костюми и други предмети от личния архив на певицата и е създадена, за да покаже „емблематичните ѝ образи“, обяснява Кейт Бейли, старши куратор във V&A.

„Всяка интимна среща ще отбелязва отделна глава от музикалното пътешествие на изпълнителката. Песните на Тейлър Суифт подобно на предметите разказват истории, често черпейки вдъхновение от изкуството, историята и литературата. Надяваме се, че тази специално създадена изложба ще вдъхнови въображението на любопитните посетители, докато те откриват повече за певицата, нейното творчество и обектите на V&A“, добави тя.

Тейлър Суифт е само на 16 години, когато издава соловия си албум Taylor Swift и през същата година изнася концерти по време на турнето Soul2Soul II Tour на кънтри певците Фейт Хил и Тим Макгроу.

През 2010 г. Суифт издава албума Speak Now, в който отразява прехода си към зрелостта. Той се превръща в един от няколкото, презаписани под псевдонима Taylor's Version.

V&A не е единственото място, на което Тейлър Суифт ще бъде представена по време на The Eras Tour. Два големи стенописа могат да се видят в близост до лондонския стадион Уембли, където певицата ще изнесе концерт следващия месец.

Цветната творба, наречена Auras, е дело на художника Франк Стайлс и е изложена на стъпалата, водещи към стадиона.

Вторият стенопис, наречен ...Ready For It?, изобразява певицата заедно с текстове на песни, които са изрисувани със спрей на стена в близост до стълбите. Създаден от уличните художници MurWalls и Humor, той е изложен за постоянно.