Италианската марка за луксозна мода Roberto Cavalli избягва два от най-мощните двигатели в индустрията – т. нар. тих лукс и Китай - в опит да се завърне на сцената на желанията на потребителите с малко помощ от Тейлър Суифт.

Марката, известна със своите дизайни с животински щампи и екстремна естетика, беше придобита през 2019 г. от базирания в Дубай конгломерат DAMAC Group. След години на финансови битки, заради които подаде молба за защита от несъстоятелност, Roberto Cavalli търси нови начини за растеж, пише The Wall Street Journal.

По този път брандът намери съюзник в лицето на поп суперзвездата Тейлър Суифт, която носи модни облекла по поръчка, проектирани от творческият директор на Roberto Cavalli Фаусто Пулизи, по време на разбиващия рекордите Eras Tour. Миналата година Суифт облече и блестящ кроп топ с дълъг ръкав и пола от Roberto Cavalli на червения килим на наградите Грами.

„Това също е част от ренесанса на марката“, казва в интервю главният изпълнителен директор на Roberto Cavalli Серджо Ацолари.

Компанията трябва да уважава своето минало и своята идентичност, но да преосмисли клиентската си база и да актуализира пазарната си стратегия, добавя той.

Последните резултати на луксозните групи показват разлика между компаниите, които се грижат за най-заможните потребители, и тези, насочени към по-млади и по-малко богати клиенти. На фона на забавяне в целия сектор продажбите на компании като LVMH, която притежава марките Louis Vuitton, Dior и Tiffany, както и Hermes International, се представят по-добре от съперници като собственика на Gucci Kering.

Анализаторите казват, че богатите купувачи предпочитат тихия лукс - тенденцията за по-малко ефектно облекло, но на високи цени. Въпреки това Roberto Cavalli става още по-смел в своята линия, продължавайки да залага на животински принт и очебийни дизайни като подписа на бранда, казва Ацолари. По думите му, това е автентичност, която новите поколения продължават да търсят. Компанията обновява линията си Just Cavalli, която е насочена към Gen-Z клиенти, докато марката Roberto Cavalli се фокусира върху по-богатите потребители.

Амбициите на бранда обаче може да срещнат препятствия. „Марката Roberto Cavalli продължава да бъде все по-малко актуална през последните 20 години“, казва анализаторът на Bernstein Лука Солка.

Въпреки скока на интереса към Roberto Cavalli през април, около времето на смъртта на основателя на компанията, популярността на марката - измерена чрез търсения в Google – отбелязва низходяща тенденция през последните 15 години, според Google Trends.

Roberto Cavalli се стреми да достигне рентабилност тази година и Ацолари казва, че компанията е на път да постигне целите си. През 2023 г. тя отчете приходи от 120 милиона евро, като очаква да достигне 500 милиона евро през 2026 г. Компанията не разкрива данни за рентабилността.

„Намираме се в момент, в който трябва да избираме битките си“, казва още Ацолари.

Компанията се фокусира върху разрастването си в Северна Америка, както и в региона на Европа, Близкия изток и Африка. Отвори нови магазини в Лас Вегас и Ибиса и планира разшири в Дубай до края на годината. За разлика от други луксозни имена, Roberto Cavalli няма силно присъствие в Китай - един от най-големите пазари на луксозни стоки. Главният изпълнителен директор не планира да промени това.

„Никога не сме били известно име в Китай“, казва Ацолари. Брандът ще се нуждае от много време и усилия, за да се обърне към китайските потребители с персонализирано предложение, добавя той. В момента Cavalli реализира продукцията си в страната чрез канали на едро.

Ацолари обаче вижда потенциал в Индия. „Това е много интересен пазар, но все още никой не е разбил кода му“, казва той.