Собственикът на Gucci Kering купува сграда на най-голямата търговска улица в Милано от Blackstone за 1,3 милиарда евро, съобщава Financial Times.

Това е най-голямата имотна сделка в Европа от две години насам, като търсенето на търговски сгради от страна на компаниите в луксозния сектор помага на сегмента на луксозните недвижими имоти да се противопостави на по-широкия спад, посочва изданието.

Купената от Kering сграда е на Via Monte Napoleone 8. В нея се помещава магазинът Saint Laurent на Kering, както и Prada и притежаваното от LVMH Cafe Cova.

Сделката бележи и най-голямата единична продажба от Blackstone в Европа и е поредната с купувач от сектора на луксозните модни къщи, които се стремят да се позиционират на водещи локации в ключови градове по света.

Надпреварата за контрол върху тези локации превръща луксозните търговски сгради в една от нишите, в които все още се правят големи сделки, във време, когато високите разходи по заеми и несигурността на по-широкия пазар намалиха обемите на глобалните покупко-продажби на недвижими имоти.

През януари Kering обяви, че купува сграда на стойност 963 милиона долара на ъгъла на Пето авеню и 56-та улица в Ню Йорк, добавяйки към портфолиото си от имотни активи в други градове, включително Париж и Токио.

Kering и неговият по-голям конкурент LVMH са купувачите в три от петте най-големи имотни сделки в Европа за миналата година, според MSCI.

LVMH оглавява списъка, купувайки сграда на Шанз-Елизе в Париж за близо 1 милиард евро от инвестиционната компания Brookfield. През декември Prada се съгласи да купи сградата в Ню Йорк, където е нейният основен магазин, за 425 милиона долара, посочва FT.

Сделката в Милано е най-голямата единична продажба на имот в Европа от март 2022 г., казват от MSCI.

Търговска улица Via Monte Napoleone поддържа вторите най-високи наеми в света след Пето авеню в Ню Йорк, според консултантите Cushman & Wakefield.

Blackstone купува имота в Милано като част от придобиването през 2021 г. на Reale Compagnia Italiana - частна италианска компания, притежаваща и офиси, хотели и жилищни имоти в града.

Американската компания, която е най-големият собственик на търговски имоти в света, е платила около 1,1 млрд. евро за цялото портфолио. Тя управлява имота със своя партньор Kryalos, италианска компания за недвижими имоти.

Джеймс Сепала, ръководител на европейските недвижими имоти в Blackstone, казва, че сделката „демонстрира изключително търсене от страна на инвеститорите на висококачествени недвижими имоти на най-силните пазари“.

Междувременно Blackstone е в преговори за купуване на имот за £230 милиона на New Bond Street в Лондон, посочва още FT.

Kering наскоро заяви, че очаква продажбите на Gucci - които представляват половината от продажбите на групата и две трети от приходите - да намалеят с 20% през първото тримесечие, водени от отслабването на търсенето в Китай, неговият ключов пазар.

Усилията на Gucci да трансформира бизнеса си под ръководството на новия дизайнер Сабато де Сарно, както и новото ръководство след няколко години на спад в продажбите, все още не са дали резултат.

Групата обаче е останала с 2 милиарда евро свободен паричен поток от операции миналата година и разглежда купуването на ключови активи в областта на недвижимите имоти като част от своята дългосрочна стратегия.

„Посветихме голяма част от 2023 г. на инвестиции в магазини и недвижими имоти с цел за укрепване на ексклузивния имидж на нашите марки“, каза заместник-изпълнителният директор на Kering Жан-Марк Дюпле по-рано тази година.

„Ние ще продължим тези инвестиции и това ще има краткосрочно въздействие върху нашите резултати, но ще подхрани дългосрочното развитие на нашите марки.“