Тейлър Суифт обиколи световните новини с турнето си Eras, което счупи всякакви рекорди по приходи, но и отнесе критики, че вдига нивото на инфлацията и оставя огромен въглероден отпечатък.

Ново проучване обаче показва, че певицата има позитивно влияние за здравето на суперфеновете или т. нар. swifties, пише Euronews.

Изследователи от Университета на Върмонт в САЩ публикуваха статия в Social Science & Medicine относно въздействието на Суифт относно хранителните навици и възприемането на външния вид на почитателите ѝ.

„Нашите открития показват, че феновете, които се чувстват силно свързани със Суифт, са повлияни да променят положително поведението или нагласите си по отношение на храненето или образа на тялото си заради посланията в нейната музика“, обяснява диетологът доцент Лизи Поуп.

Поуп и Келси Роуз, клиничен асистент в Университета на Върмонт, която специализира в лечението на хранителни разстройства, базират изследването си на 200 публикации в TikTok и Reddit с общо 8300 онлайн коментара.

В миналото певицата е признавала, че се е борила с с хранително разстройство. Тя сподели за тези проблеми в документалния филм Miss Americana, пуснат през 2020 г. по Netflix. Намекна за тях и в песента си You're On Your Own Kid от 2022 г.

Изследователите отбелязват, че споделянето от страна на Суифт на личните ѝ борби с храненето и възприемането на външния вид е повлияло положително на феновете за собственото им поведение към себе си.

„Феновете се вдъхновяват от факта, че Тейлър Суифт се е възстановила от хранително разстройство и сега изглежда блестящо“, казва Роуз.

Анализът подчертава как откровеността на Суифт би могла да има положително въздействие за премахване на стигмата към хората, които търсят помощ или лечение.

Въпреки това, авторите отбелязват, че анализираните коментари продължават да обективизират Суифт и да прокарват наративи, фокусирани върху физическия образ, дори и да са мотивирани от възхищение с коментари като: „тя е напълняла, изглежда толкова щастлива и здрава“.

„Дори и да е имало положителна цел, феновете пак са коментирали, което означава, че не са усвоили напълно посланието ѝ „моля, не коментирайте повече телата на хората“, казва доц. Поуп.

Превръщането на женските тела в обект на коментари е традиция в особено силна степен за световни знаменитости по време на техни концерти, изяви на събития или награждавания и най-вече на червения килим, когато визията им е по-обсъждана от професионалните постижения.

„Тейлър Суифт може да направи повече за промяна на нагласите с няколко изречения, отколкото ние можем да направим за цялата си кариера“, допълва доц. Поуп. „Затова е важно да изучаваме хората, които имат такова въздействие.“

Авторите на изследването отбелязват също, че настоящото турне на Тейлър Суифт включва състав от танцьори с различни фигури, което оспорва схващането, че професионалситите в тази сфера трябва да отговарят на един-единствен размер.