Водещите производители на видеоигри, сред които Activision, Warner Bros и Walt Disney, са изправени пред стачка от холивудски актьори заради все по-мащабното използване на изкуствен интелект.

Това се случва след година и половина преговори за нов договор между компаниите и профсъюза, представляващ повече от 2500 изпълнители на видеоигри, съобщава BBC.

Двете страни твърдят, че са постигнали съгласие по няколко ключови въпроса, като заплатите и безопасността на труда, но защитата, свързана с използването на изкуствения интелект, остава фундаментален проблем.

Стачните действия са свикани от Гилдията на филмовите актьори и Американската федерация на телевизионните и радиоартисти (Sag-Aftra), която миналата година парализира Холивуд със стачка на филмовите и телевизионните актьори.

Изпълнителите се притесняват, че студиата за игри използват генеративен изкуствен интелект, за да възпроизвеждат гласовете и външния им вид за анимиране на герои, без да предоставят справедливо възнаграждение.

„Въпреки че бяха постигнати споразумения по много въпроси, работодателите отказват да потвърдят ясно, че ще защитят всички изпълнители, обхванати от този договор, в техния език на AI“, се казва в изявлението на Sag-Aftra.

„Няма да се съгласим с договор, който позволява на компаниите да злоупотребяват с изкуствен интелект в ущърб на нашите членове“, добавят от организацията.

Студиата за видеоигри отговориха в своя защита, че вече са направили достатъчно отстъпки пред исканията на профсъюза.

„Разочаровани сме, че профсъюзът е решил да се оттегли, когато сме толкова близо до споразумение“, коментира Одри Кулинг, говорител на производителите на видеоигри, които преговарят със Sag-Aftra.

„Нашето предложение отговаря пряко на опасенията на Sag-Aftra и разширява смислените защити на AI, които включват изискване за съгласие и справедливо възнаграждение за всички изпълнители, работещи по Споразумението за интерактивни медии“, допълни тя.

Споразумението за интерактивни медии обхваща изпълнителите, които предоставят услуги за озвучаване и работа с камера, използвана за създаване на персонажи от видеоигри.

Последното такова споразумение, което не предвиждаше защита от изкуствения интелект, трябваше да изтече през ноември 2022 г., но беше удължено на месечна основа, докато продължаваха преговорите, припомня BBC.

Миналата година телевизионните и филмовите актьори в САЩ спечелиха 1 млрд. долара под формата на ново заплащане и придобивки, плюс гаранции за използването на изкуствен интелект, след стачка на Sag-Aftra.

118-дневното спиране на работата по снимачните процеси в Холивуд беше най-дългото в 90-годишната история на профсъюза.

В комбинация с отделната стачка на сценаристите, действията нарушиха производството на филми и телевизионни предавания и струваха на калифорнийската икономика над 6,5 млрд. долара, по данни на изданието Deadline.