Президентът Румен Радев ще връчи утре (29 юли) в 12 часа третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Папката ще отиде при парламентарната група на "Има такъв народ", съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирани от БТА. Ако тази парламентарна сила не успее да събере необходимата подкрепа за правителство, отиваме на избори.

Припомняме, че вторият мандат отиде при ПГ на Продължаваме промяната - Демократична България, които го върнаха неизпълнен още при получаването от Румен Радев.

Акад. Николай Денков благодари на президента за дадената възможност от ПП-ДБ да поверят дали могат да съставят стабилно мнозинство в това Народно събрание.

"Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи, заяви той. Няма да променим нашия подход, ние ще поддържаме тези приоритети, които винаги сме вадили на преден план - да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститорите, за да увеличим доходите, да намалим неравенството, да имаме средства да осигурим по-качествено образование и здравеопазване", посочи Николай Денков.

Първият мандат в рамките на 50-тото Народно събрание получи най-голямата парламентарно представена партия - коалицията ГЕРБ-СДС.

Те предложиха проектокабинет с кандидат за министър-председател Росен Желязков, но не събраха необходимото мнозинство от 121 депутатски гласа за подкрепа на правтелството.

"Представих структура и състав на кабинета без осигурено мнозинство, нито политическо, нито плаващо. Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като кабинет на малцинството, ще изпълняваме програма с политики, насочени към наваксване на загубеното време, минимизиране на щетите до момента и насочване към обществено икономическо развитие", заяви Росен Желязков.