Обединените арабски емирства са на път да се превърнат в най-големия магнит за богатство в света за трета поредна година.

Това става ясно от доклада на Henley Private Wealth Migration Report, съобщава CNBC. В същото време, според швейцарската банка UBS, Обединеното кралство, което вече е източник на много от богатите емигранти в ОАЕ, ще намалее със 17% до 2028 г.

Според някои финансисти тази тенденция вероятно ще се засили след съкрушителната победа на Лейбъристката партия в Обединеното кралство през юни.

„Съществуват фактори на натиск и привличане за тази тенденция – милионерите да се местят в Дубай“, обяснява пред CNBC Карим Джета, дългогодишен регионален инвеститор, който се е преместил от Острова в ОАЕ по време на пандемията.

„Подтикващите фактори включват перспективата за по-високи данъци при новото лейбъристко правителство. Например, едно от обещанията на лейбъристите в предизборната кампания беше да наложат ДДС върху таксите за обучение в частни училища, което би увеличило цената им с 20%. Факторите за привличане включват възприемането на Дубай като изключително безопасен град и визовите реформи, които насърчават миграцията.“

Според доклада на Henley, публикуван през юни, до края на 2024 г. в ОАЕ ще имат рекорден нетен приток на 6700 милионери от цял свят, което е почти два пъти повече от втората държава в списъка – САЩ, която се очаква да посрещне нетен приток от 3800 милионери в същия период от време.

„С нулев данък върху доходите, златни визи, луксозен начин на живот и стратегическо местоположение, ОАЕ се утвърдиха като дестинация номер едно за мигриращи милионери“, се казва в доклада. Златната виза на ОАЕ е за дългосрочно пребиваване и позволява на чуждестранни граждани да живеят, работят или учат там.

Въпреки че милионерите, които мигрират в ОАЕ, най-често идват от Индия, Близкия изток, Русия и Африка, се очаква и по-голям брой британци и европейци да се преместят в лъскавото пустинно емирство, се казва още в доклада. Развитието и реформите в „екосистемата за управление на благосъстоянието“ на ОАЕ се дължат основно на това, казва Сунита Сингх-Далал, партньор в Hourani Private Wealth & Family Offices в Дубай.

„За по-малко от пет години ОАЕ въведоха стабилна регулаторна рамка, която предоставя на заможните хора иновативни решения за защита, запазване и увеличаване на богатството им“, допълва още експертът.

Фактори като модерна инфраструктура и стабилна международна училищна система, географска свързаност, ниска престъпност, липса на данък върху доходите, виза за дистанционни работници и инвестиционни стимули също помагат за привличането на богатите в Дубай.

За разлика от тях във Великобритания броят на милионерите намалява от 3 061 553 души миналата година до 2 542 464 души до 2028 г., се посочва в доклада на UBS за глобалното богатство, който излезе през юни.

Важно е да се отбележи, че голямото милионерско население на Острова – трето по големина в света, включва чуждестранни жители от места като Русия, Близкия изток и други.

Сега, когато правителството на Обединеното кралство постепенно премахва статута, позволяващ на богатите и често чуждестранни граждани да не плащат британски данъци върху доходите си от чужбина, голяма част от това население ще се стреми да се откаже от пребиваването си в Обединеното кралство.

„Отливът, който вече е породен от икономическите и политическите сътресения във Великобритания, рискува да бъде ускорен от по-нататъшни нежелани решения“, коментира в доклада Хана Уайт, директор на независимия мозъчен тръст Институт за управление в Лондон.

Тя посочва вече действащото 40% мито върху имоти над прага от 325 000 лири (417 755 долара), както и отпадането на данъчния режим за лица, които не са членове на домакинството в Обединеното кралство от 2025 г.

Лейбъристкото правителство обеща и да се откаже от освобождаването от 20% ДДС върху таксите за обучение в британските частни училища, което ще направи образованието значително по-скъпо за тези, които изпращат децата си в елитните учебни заведения.