Когато специалистът по здравни грижи Майкъл Уелч от Тексас пътува ежемесечно по работа до Лос Анджелис, той винаги отсяда в хотел Four Seasons Los Angeles at Beverly Hills.

Предпочита да отсяда на 14-ия етаж, където стаите са с фантастична панорамна гледка.

Но по време на престоя си през 2021 г. получава ключ от апартамент на четвъртия етаж. При влизането скептично разглежда интериора: велоергометър Peloton, постелка за йога, тежести и ленти за разтягане.

"Това беше една от новите им уелнес стаи и първоначално не бях въодушевен", споделя той пред WSJ.

Според него фитнес уредите нарушават луксозната естетика на хотела. Но не след дълго се убеждава, че много греши, а предоставеното обзавеждане е перфектна възможност да поддържа тренировъчния си режим на път.

"Успях да тренирам в стаята си и да отида направо на среща; дори не е нужно да си вземате душ, ако камерата ви Zoom е изключена", казва Уелч.

Три години по-късно той изоставя любимия си 14-и етаж, като резервира уелнес стая всеки път, когато е в града, въпреки че е с около 100 долара повече от стандартните.

Уелнес стаите в хотел Four Seasons Los Angeles в Бевърли Хилс са оборудвани с уреди за тренировки. Това е една от хотелските вериги, създали нова категория за настаняване, предназначено за хора, които не могат да пропуснат тренировките.

През 2018 г. Four Seasons Los Angeles тества нагласите с две уелнес стаи. След това, през 2021 г., в отговор на страховете на клиентите заради пандемията, че трябва да тренират в обществена фитнес зала с непознати, хотелът превръща четвъртия си етаж в пространтво с 13 уелнес апартамента.

Много преди Covid-19 обаче някои хотели предлагат фитнес зали в стаите. През 2017 г. Hilton Hotels & Resorts представи програмата Five Feet to Fitness, в рамките на която хотели от различни брандове на Hilton добавиха стаи, предназначени за гостите, които искат да тренират насаме – на няколко метра от леглата си.

От DoubleTree във Фулъртън, Калифорния, до Hilton в Шанхай, хотелите, управлявани от цялата верига, оборудват стаите с медицински топки, йога аксесоари, велоергометри и монитор със сензорен екран, на който са качени HIIT класове и упражнения за разтягане.

Но защо трябва да плащате допълнително за всички тези удобства, ако в края на коридора ви чака оборудвана фитнес зала?

Ръководителите на хотелската верига смятат, че не всички гости обичат да се потят на публично място.

"При първоначалната концепция проучването ни показа, че удобството и неприкосновеността на личния живот са два от основните фактори, които хората вземат предвид, когато решават дали да използват хотелски фитнес център", казва Аманда Ал-Масри, глобален вицепрезидент по уелнес в Hilton.

Според нея Five Feet to Fitness отговаря и на двете опасения.

Когато през 2012 г. IHG Hotels & Resorts пуска на пазара марката си от среден клас Even Hotels в САЩ и Китай, тя набляга на фитнеса. Стаите са оборудвани с аксесоари и уреди, които стават все по-престижни, колкото по-високо ниво резервирате.

Дори базовите включват блок за йога. По-големите стаи Premium могат да бъдат оборудвани с велоергометър Peloton и аксесоари за напреднали тренировки, като ластици за съпротивление и медицински топки.

Както в повечето случаи, за да видим как тенденцията достига нови висоти, трябва да погледнем към Дубай.

Откритият тази година 132-стаен Siro One Za'abeel е толкова силно фокусиран върху фитнеса, че стаите му могат да предизвикат чувство за вина у пътник, който просто иска да гледа телевизия и да си поръча рум сервиз в леглото.

Въпреки че изключително обширната фитнес лаборатория превъзхожда повечето хотелски фитнес зали (толкова много класове, толкова малко време), хотелът все пак предлага шест фитнес апартамента с площ 1300 кв. м.; всеки разполага с кардио машини, система за висяща тренировка, свободни тежести и боксов чувал.

И все пак, да сте във фитнес зала с други хора има и своите предимства. Някой може да ви забележи и да помогне, ако паднете на бягащата пътека. Използването на гребни тренажори и тежести крие риск от нараняване, особено ако сте начинаещ и се упражнявате без надзор.

Хотели като Siro One Za'abeel в Дубай и Four Seasons в Лос Анджелис обаче не са притеснени - изненадващо, за резервиране на стаите не се изисква отказ от отговорност.

В хибридния фитнес салон в Дубай оборудването е снабдено с ясни инструкции за употреба, както и указания за безопасност. А ако сте начинаещ, на разположение са треньори, които да ви наблюдават.

Видеоклиповете с инструкции са предварително заредени на екраните и могат да помогнат в тренировката. Когато се изтощите, не се налага да ходите далеч за възстановителна дрямка.