Технологичните компании все по-често се стремят да свържат директно центровете си за данни с ядрени централи, тъй като се надпреварват в достъпа до чиста енергия за захранване на изкуствения интелект. Това обаче предизвиква съпротива от страна на някои комунални дружества заради потенциалното въздействие върху електрическата мрежа.

Центровете за данни - компютърните инсталации, които управляват интернет, в някои случаи вече се нуждаят от гигават или повече енергия, което е сравнимо със средния капацитет на един ядрен реактор в САЩ.

„Те са от съществено значение за икономическата конкурентоспособност и националната сигурност на САЩ, тъй като страната се конкурира с противници като Китай за надмощие в надпреварата за разработване на изкуствен интелект“, коментира пред CNBC Джо Домингес, главен изпълнителен директор на Constellation Energy, която управлява най-големия ядрен парк в САЩ. „Когато говорите за голямо натоварване, което също така иска да използва енергия с нулеви емисии, отговорът е много близо до атомните електроцентрали".

Constellation, със седалище в Балтимор, експлоатира 21 от 93-те реактора в САЩ. Акциите на компанията са поскъпнали с 62% тази година, което ги прави шестите най-добре представящи се в S&P 500, тъй като инвеститорите отдават по-голямо значение на капацитета ѝ за ядрена енергия, която може да отговори на нуждите за растеж на центровете за данни.

Акции на Vistra Corp, със седалище край Далас, която е собственик на шест реактора, са се удвоили през тази година. Компанията е втората по ръст в S&P след производителя на чипове за изкуствен интелект Nvidia.

Технологичните компании изграждат центрове за данни точно в момент, когато доставките на електроенергия са все по-ограничени заради извеждането от експлоатация на въглищните централи и когато търсенето нараства заради разширяването на вътрешното производство и електрификацията на превозните средства. Най-големият мрежов оператор в САЩ, PJM Interconnection, предупреди в края на юли, че търсенето и предлагането на електроенергия се разминават, тъй като изграждането на нови мощности изостава от търсенето. PJM обхваща 13 щата, предимно в Средноатлантическия регион, включително най-големия в света център за данни в Северна Вирджиния.

Домингес от Constellation твърди, че свързването на центровете за данни директно с ядрените централи, наричано от индустрията колокация, е най-бързият и икономически ефективен начин да се подпомогне изграждането им, без да се натоварват потребителите с разходите за прокарване на нови преносни линии.

"Идеята, че някъде по мрежата може да се натрупа достатъчно енергия, за да се захранва гигаватов център за данни, е откровено смешна за мен. Особено, че това може да се направи някъде, където не се е започнало преди десетилетия", казва Домингес. "Това е огромно количество енергия, което трябва да се използва и да се опита да се концентрира."

Ядреното споразумение на Amazon

Но разполагането на центрове за данни в близост до ядрени централи вече се сблъсква с противоречия.

През март Amazon Web Services закупи от Talen Energy център за данни, захранван от 41-годишната атомна електроцентрала Susquehanna в Пенсилвания за 650 млн. долара. Но споразумението за директна продажба на електроенергия за AWS от ядрената централа вече се сблъсква с противопоставянето на комуналните дружества

American Electric Power (AEP) и Exelon са подали жалби във Федералната комисия за енергийно регулиране (FERC). Те твърдят, че сделката между Amazon и Talen създава прецедент, който ще доведе до по-малко налична електроенергия в района на мрежата PJM, тъй като ресурсите "бягат, за да обслужват товари, които използват и се възползват от - но не плащат за - преносната система".

"Това ще навреди на съществуващите клиенти", категоричени са комуналните дружества пред FERC в подаденото през юни заявление.

Talen Energy отхвърля възраженията като "очевидно неверни", обвинявайки комуналните дружества в задушаване на иновациите.

"Бързата поява на изкуствения интелект и центровете за данни промени из основи търсенето на електроенергия и доведе до инфлексна точка за енергийната индустрия", гласи позицията на Talen. "Споразумението за съвместно разполагане с AWS носи едно решение за това ново търсене, в срокове, които обслужват клиента бързо."

FERC е поискала повече информация за споразумението между Talen и AWS. През есента регулаторът ще проведе конференция, на която ще бъдат обсъдени въпроси за свързването на големи електрически товари директно към електроцентрали.

"Това наистина е чудесна възможност за взаимодействие между заинтересованите страни и комисарите в неформална обстановка, за разлика от съдебните спорове", казва Катлийн Барон, главен директор по стратегията в Constellation.

Пазаруване на ядрена енергия

Constellation и Vistra подкрепят споразумението AWS-Talen в документи, подадени до FERC, като всеки от техните главни изпълнителни директори е категоричен, че за да се отговори на търсенето, ще са необходими съвместно разполагане и традиционно свързване към мрежата.

Барон посочва пред CNBC, че Constellation е "видяла интерес от много технологични компании за потенциално съвместно разполагане на център за данни в един от нейните обекти“.

„Vistra също води многобройни разговори с клиенти за съвместно разполагане и надлежно проучва редица обекти", акцентира и главният изпълнителен директор на компанията Джим Бърк. „Заради споровете в региона на PJM относно съвместното разполагане, разработчиците на центрове за данни може да обърнат повече внимание на Тексас, който управлява собствена мрежа, наречена ERCOT“.

Той добавя, че „виждаме известен интерес към Comanche Peak", визирайки една от ядрените централи на Vistra. Тя е на около 80 км от Форт Уърт, Тексас, и разполага с два реактора с мощност 2,4 гигавата, достатъчни за захранване на 1,2 млн. домове при обичайни условия и на 480 000 в пикови периоди.

Друг доставчик, Dominion Energy, на свой ред, заявява, че е готова да свърже център за данни с ядрената централа Millstone в Кънектикът. Районът на обслужване на Dominion включва Северна Вирджиния - епицентърът на бума на локации за съхранение и изчисления.

"Продължаваме да проучваме тази възможност", казва главният изпълнителен директор Робърт Блу по време на разговора за приходите на Dominion за второто тримесечие. "Ясно осъзнаваме, че всеки вариант за съвместно разполагане трябва да има смисъл за нас, потенциалния ни контрагент и заинтересованите страни в Кънектикът."

Кели Трис, президент на Holtec International, частна ядрена компания със седалище във Флорида, пък казва, че САЩ трябва да започнат да мислят повече за балансиране на енергийните нужди на центровете за данни с тези на всички потребители. Holtec работи за рестартирането на ядрената централа Palisades в Мичиган и също така е водила разговори с технологични компании за доставка на ядрена енергия.

"По същество хиперскалерите и центровете за данни могат да вземат цялата енергия, а потребителите да не получат нищо от нея, ако не сме внимателни", казва Трис пред CNBC. "Така че балансът там, където потребителите всъщност получават това, което им се полага, е фактор. Съединените щати все още не са започнали да се борят с този проблем. Но мисля, че сме близо до това."