Неформалната заетост, известна още като работа без договор, правна защита или социално осигуряване, продължава да е широко разпространена практика в световен мащаб.

Според оценките на Международната организация на труда (МОТ) за 2023 г. 58% от световната работна сила е ангажирана в неформална заетост. След като се изключат селскостопанските работници, цифрата спада до 50%.

В Европа и Централна Азия до неотдавна неформалната заетост представляваше 1 от всеки 5 работници.

Въпреки че в страните от ЕС процентът на тази заетост е по-нисък в сравнение с други региони, значителен брой работници все още участват в икономиката на случайни или нулеви работни часове, съобщава Euronews.

Според набора от данни на МОТ за 2023 г. или последните налични данни, Унгария и Полша имат най-високи нива на неформална заетост сред държавите от ЕС, съответно 17,8% и 9,8%.

За разлика от тях неформалната икономика е много по-слабо разпространена в други държави членки на ЕС, като в една трета равнището на неформална заетост е под 2%.

Най-ниското равнище е регистрирано в Малта - 0,7%, следвана от Словения - 1 %, и Белгия и България - 1,3%.

Въпреки това, когато се вземат предвид страните от Асоциацията за свободна търговия (ЕАСТ), страните кандидатки за членство в ЕС и потенциалните страни кандидатки, картината се променя значително.

Грузия и Молдова се очертават като изключения с равнища на неформална заетост от съответно 56% и 52%.

Турция води класацията за недеклариран труд в Европа

В Турция е регистриран най-високият процент на недеклариран труд в Европа със стойност 27,3%.

Според професор Азиз Челик от университета в Коджаели високият дял на заетостта в селското стопанство е ключов фактор. "Докато средната заетост в селското стопанство в европейските страни е около 4%, в Турция е около 15%", отбелязва професорът.

Той подчертава, че работа без договор и осигуровки в Турция е особено разпространена в селскостопанския сектор, където 81% от заетостта е неформална, в сравнение със 17% в неселскостопанските сектори.

Тъй като делът на заетостта в селското стопанство намалява през последните години, общият дял на неформалната заетост също намалява – от малко над 50% през 2004 г., по данни на Института за социална сигурност на Турция.

Челик посочва също така институционалните и правните фактори, които имат значителен принос за запазването на неформалната заетост в Турция. Той подчертава, че ефективността на мерките за борба с труда в сивия сектор играе решаваща роля.

Въпреки това, в Турция честите преструктурирания на данъци и осигурителни вноски, и липсата на строги инспекции са позволили нерегистрираната заетост да остане висока.

Обединеното кралство е на първо място сред най-големите икономики в Европа

Прави впечатление, че неформалната заетост е по-разпространена в Обединеното кралство в сравнение с няколко други европейски държави.

Сред петте най-големи икономики в Европа Обединеното кралство е с най-висок дял - 6,5%, следвано от Италия - 3,8% и Франция - 3,6%. За разлика от тях в Испания равнището на неформална заетост е 2,6%, а в Германия - 2,5%.

Причини за различията: Социални норми и законодателство

Социалните норми, традициите и законодателството са ключови фактори, които допринасят за различията в неформалната заетост в Европа, смята професор Михаил Хазанс от Латвийския университет, провел задълбочено проучване на неформалната заетост на континента.

Например в Полша преобладаването на малките предприятия, които често разчитат на неформални работници, може да обясни отчасти по-високите нива на неформална заетост.

Освен това секторната структура на заетостта играе важна роля. Хазанс подчертава, че неформалната заетост обикновено е по-висока в страни, в които секторите на хотелиерството, ресторантьорството и строителството представляват по-голям дял от общата заетост. Тези отрасли са особено предразположени към неформална заетост поради естеството на работата в тях и лекотата, с която може да се интегрира недеклариран труд.

По отношение на по-високия процент на неформална заетост в Обединеното кралство, професорът отбелязва, че "в Обединеното кралство не се изисква писмен договор". Той посочва, че "гиг" икономиката играе значителна роля за влиянието върху тези по-високи нива, тъй като при "гиг" работа често липсват официални договори и защита.

Разминаване в данните

Въз основа на набора от данни от Европейското социално изследване професор Хазанс установява, че равнището на неформална заетост в Обединеното кралство всъщност е по-високо от оценката на МОТ. През 2018 г. то е 8,5%. В периода от средата на 2021 г. до 2022 г. се увеличава до 13,3%, след което спада до 8,9 % през 2023 г.

Според неговите изчисления подобна тенденция се наблюдава и в Ирландия, където през 2018 г. равнището на безработица е 12,6%, което е значително по-високо от отчетените от МОТ 1,8%. Тази закономерност се отнася и за Португалия, където по оценка на Хазанс равнището на безработица е 9,3% в сравнение с 4,6%, посочени от МОТ.

Обратно, професорът установява по-ниски нива на безработица за Унгария и Полша от отчетените от МОТ.