Швейцарският банков гигант UBS надхвърли очакванията за нетна печалба през второто тримесечие на фона на мерки за намаляване на разходите и увеличаване на приходите в глобалните звена за управление на благосъстоянието и инвестиционните банки на кредитора.

Нетната печалба, подлежаща на разпределение между акционерите, възлезе на 1,136 млрд. долара за периода, при консенсусна прогноза за 528 млн. долара, съобщава CNBC. Въпреки това печалбата е по-ниска от отчетените през първото тримесечие 1 755 млрд. долара, както се очакваше от анализаторите.

Приходите на групата също надминаха прогнозите през второто тримесечие, като достигнаха 11,904 млрд. щатски долара в сравнение с 11,522 млрд. щатски долара по данни на LSEG.

UBS заяви, че силната активност на капиталовите пазари частично е компенсирала отрицателния ефект от нетния лихвен доход, за който по-рано беше отбелязала, че ще бъде по-слаб поради по-ниските обеми на кредитиране и депозити и по-ниските швейцарски лихвени проценти.

Приходите на глобалното звено за управление на благосъстоянието на банката са се увеличили с 15% до 6,053 млрд. долара, което според UBS се дължи главно на консолидацията на Credit Suisse.

Приходите на звеното на инвестиционната банка скочиха с 38% до 2,803 млрд. долара.

"Показахме добра устойчивост – в инвестиционното банкиране, в управлението на благосъстоянието, но също така смятам, че постигаме напредък в намаляването на риска в основната дейност и намаляването на разходите там", коментира главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти пред CNBC.

По отношение на повишената печалба той уточни: "Това е комбинация от добра инерция в горната линия, но и добър напредък в намаляването на разходите."

Според него, банката наблюдава добра динамика от активността на клиентите и обема на транзакциите в управлението на благосъстоянието, макар и да има известно неблагоприятно влияние върху маржовете й от по-ниския нетен лихвен доход.

Преди повече от година UBS официално придоби Credit Suisse, с което стартира огромен процес на интеграция и създаде джудже в управлението на богатството, припомня CNBC.

В началото на юли UBS съобщи, че процесът на сливане е приключил и че Credit Suisse - швейцарската банка, която зрелищно се срина през март 2023 г. след години на скандали, не съществува като отделна финансова единица. Намаляването на рисково претеглените активи - основна част от дейността на Credit Suisse, беше ключов ета от този процес.

UBS заяви, че очаква да приключи 2024 г. с кумулативни брутни спестявания от сделката с Credit Suisse в размер на 7 млрд. долара, при цел от 13 млрд. долара до 2026 г. в сравнение с базовия сценарий от 2022 г. Преди това тя си беше поставила за цел да постигне икономии в размер на 6,5 млрд. долара до края на годината.

През първото тримесечие на 2024 г. банката отново излезе на печалба след две тримесечни загуби, свързани с разходите по интеграцията.

"Това, което предстои, е няколко години работа. Все още сме далеч от рентабилността, която UBS имаше, преди да бъде помолена да се намеси и да спаси Credit Suisse", заяви Ермоти и добави, че задачата на банката включва фокус върху САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион.

Анализаторите на Royal Bank of Canada коментираха: "UBS постига по-бързи резултати по отношение на факторите, които може да контролира - спестяването на разходи и намаляването на несъответстващите на условията кредити, което би трябвало да осигури известен буфер срещу регулаторните фактори и потенциално по-предизвикателната оперативна среда."

Акциите на UBS се повишиха с 51,7% през 2023 г., тъй като инвеститорите очакваха предимствата от придобиването на Credit Suisse, за което тя плати много по-ниска цена от стойността на банката в сделка, улеснена от швейцарските регулатори.

Оттогава акциите поевтиняха с 3,75%, отчасти под влияние на новите банкови регулации, предложени от властите в Швейцария в доклад от април, според който UBS и три други "системно значими" банки ще бъдат изправени пред по-строги капиталови изисквания, за да се защити икономиката.

UBS остро разкритикува предложенията като ненужни с аргумента, че банката не е "твърде голяма, за да фалира", както се твърди в доклада и че биха ограничили глобалната конкурентоспособност на Швейцария.

След отчета за тримесечието Ермоти заяви, че UBS е "част от решението" на проблема с банковата нестабилност, като е спасила Credit Suisse, а не е задълбочила ситуацията.

По отношение на съпротивата срещу банковата консолидация в Европа, банкерът смята, че "необходимостта Европа да има по-големи финансови играчи, за да има собствена независимост по финансовите въпроси, е даденост от моя гледна точка".

Той допълни: "Вероятно трябва да се признае, че след финансовата криза, Европа отиде твърде далеч във фрагментирането или недопускането на консолидация в системата, което сега наказва нейната финансова система."