Хората често се сблъскват с различни предизвикателства, когато се опитат да се мотивират да предприемат действия по идеите, които най-много ги вълнуват.

Много от тях са достатъчно доволни от настоящата си работа, но искат да преследват страстта си извън работното си време от 9 до 5. А други се чудят какво ще им даде по-голяма удовлетвореност, без да се отказват от ежедневната си работа.

Джанин МакЛахлан, комуникационнен стратег, който работи с ръководители на някои от най-големите компании в света, нарича тези неоформени мечти, които се въртят в мозъка на човек, „идеи за желания“. С това определение тя описва идеите, които не искат да изчезнат и не оставят човек намира.

„Не е нужно да превръщате идеята си за желание в пенсионен проект или в работа на пълен работен ден. С малко проучване тя може лесно да се превърне в странична дейност, която ви изпълва и удовлетворява“, казва тя пред Fast Company. „Може би копнеете най-накрая да започнете подкаст, да напишете книга или нещо друго. Антоан дьо Сент-Екзюпери, който е автор на „Малкият принц“, е казал: „Цел без план е просто желание“. Ако искате да предадете идеята си на света, трябва да създадете структура около тази идея, за да си дадете основа, върху която да градите“.

Експертът описва и няколко стъпки, които всеки може да предприеме, за да превърне идеите си за желание в истинска странична работа и продуктивна част от живота си.

Определяне на времеви ограничения

На първо място тя поставя определянето на времеви ограничения около идеята за желание.

„Ангажирайте се с определен период от време, през който ще работите върху идеята си. Препоръчвам около осем седмици, защото двумесечен прозорец ще ви даде достатъчно време да решите дали тази идея е нещо, което наистина искате да реализирате“, съветва тя.

Кога и къде

Конкретизирането на това как проектът ще бъде вместен в календара също е важен аспект. Можете да решите да работите върху идеята си за желание в събота сутрин или три дни в седмицата от 18 до 19 часа.

„Тъй като имате само осем седмици, ще изпитвате усещането за спешност да използвате това време. Един човек, с когото се сблъсках, реши, че ще използва пътуването си до офиса веднъж седмично, плюс обедната си почивка в този ден. С по половин час във всяка посока в метрото, плюс един час за обяд, той разполагаше с по два часа всяка седмица за своя проект на желанията“, дава пример Джанин МакЛахлан.

Водене на записки

Воденето на записки систематизира мислите по даден проект и е добър подход срещу забравянето на добри идеи.

„Използвайте обикновена тетрадка, за да можете да я носите навсякъде с вас. Наличието на един контейнер за мислите по вашия проект ще илюстрира напредъка ви и ще го направи по-лесен за проследяване“, категорична е тя.

Премахване на разсейващите фактори

По думите ѝ, за да превърне идеята за желание в реална странична дейност, трябва да бъдат елиминирани разсейващите фактори.

„Ако изведнъж се вдъхновите да боядисате хола или да проучите възможността да работите дистанционно от Южна Франция, то тези идеи се превръщат в разсейващи фактори. И като става дума за разсейване, премахнете любимите неща от телефона си. TikTok ще бъде там, когато се върнете“, акцентира експертът.

Създаване на структура на проекта

Създаването на структура около проекта с установени ясни стъпки също е много важен етап.

„Като пример, да кажем, че искате да създадете подкаст. Разделете времето си между създаването на идеите за съдържанието на всеки епизод от техническия механизъм на това, което ще ви е необходимо, за да го създадете. Помислете за това кое от тях е по-голямо предизвикателство за вас. Това е мястото, където може би ще искате да потърсите помощ, за да изпълните всички необходими стъпки“, съветва Джанин МакЛахлан.

Окончателен доклад

Какво научих? Ако това беше работен проект, бих ли препоръчал той да продължи? Осигури ли ми нивото на ангажираност, което търсих? Беше ли забавно въпреки всички предизвикателства?

Отговорите на тези въпроси трябва да се съдържат в окончателен доклад в края на времевото ограничение на проекта, поставено в неговото начало.

„Не забравяйте, че целта е да създадете повече удовлетворение от живота. Не е задължително идеята ви за желание да се превърне в стартъп еднорог. Преценете дали това е нещо, което действително искате да преследвате, или предпочитате да се насочите към сбъдването на друга мечта“, казва в заключение експертът. „Ако не сте стигнали далеч по отношение на идеята си за желание, анализирайте защо. Намирате се в период от живота си, в който просто нямате време, предвид семейните задължения? Намирате се в токсична работна ситуация, която изисква твърде много от енергията ви? Може би е време да се преориентирате към намиране на позиция, която да използва по-добре вашите умения и интереси“.