Социалната мрежа X е отбелязала спад на потребителите в ЕС през изминалата година, според данните, които компанията оповести на наскоро, за да изпълни правните си задължения съгласно Закона за цифровите услуги (DSA). На този фон главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск наскоро влезе в спор с Европейската комисия относно спазването на правилата за платформата на ЕС, пише Euronews.

През периода от 1 февруари до 31 юли платформата е имала около 105,9 млн. потребители в ЕС, което е спад спрямо 111,4 млн. през предходния отчетен период: 1 август 2023 г. - 31 януари 2024 г.

През месеците преди това - 1 февруари - 31 юли 2023 г. - този брой все още е бил 112,2 милиона потребители. X твърди, че има около 550 милиона активни абонати месечно в световен мащаб. Въпреки това платформата все още е доста над прага от 45 млн. месечни активни потребители, който се изисква, за да бъде възприемана от Европейската комисия за “много голяма” онлайн платформа според законодателството.

Съгласно DSA най-големите онлайн платформи - пазари, магазини за приложения и социални мрежи - трябва да дават информация на всеки шест месеца за средномесечните активни получатели на техните услуги в ЕС. Тези данни се използват от Комисията за оценка на задълженията, като осигуряване на потребителите, старателно модериране на съдържанието, защита на непълнолетните, прозрачност и отчетност и оценка на риска.

Бретон vs Мъск

През декември миналата година Комисията започна проверка срещу X във връзка с обработката на дезинформация в платформата. Изпълнителният орган на ЕС заяви, че реториката в Х е засилила насилието, последвало бунтовете в Обединеното кралство.

Миналата седмица eвропейският комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Тиери Бретон предупреди Мъск за спазването на правните задължения по DSA, часове преди интервю на живо с президентския кандидат на републиканците от САЩ Доналд Тръмп в неговата платформа.

Отвореното писмо на Бретон подразни Мъск и други, които твърдяха, че това е акт на чуждестранна намеса в изборите. Милиардерът беше подкрепен от американските републиканци, членове на комисията по съдебната власт в Камарата на представителите, които написаха ответно писмо до Бретон, в което го призоваха да „спре всякакви опити за сплашване на физически или юридически лица, занимаващи се с политическа реч в Съединените щати“.

Говорител на Комисията заяви миналата седмица, че писмото е „от общ характер, а интервюто на Тръмп е пример за голямо събитие, което може да има отражение в ЕС“.