Милиардерът Илон Мъск и авторката на романите за Хари Потър Джоан Роулинг са посочени в жалба, подадена от боксьорката Имане Хелиф от Алжир за предполагаеми "действия на утежнен кибер тормоз".

Според доклад на Variety 25-годишната олимпийка шампионка е подала жалба до френските власти за онлайн тормоз, който е преживяла на Игрите в Париж 2024, съобщава Euronews.

Набил Буди, базира в Париж адвокат, представляващ Хелиф, потвърди, че Роулинг и Мъск фигурират в жалбата, която е публикувана в центъра за борба с онлайн омразата на парижката прокуратура в петък (9 август).

"Джей Кей Роулинг и Илон Мъск са посочени в иска, наред с други", заяви Буди и добави, че Доналд Тръмп също ще бъде част от разследването. "Тръмп е писал в X, така че независимо дали е посочен в нашия иск, той неминуемо ще бъде разгледан като част от обвинението."

Според адвоката на боксьорката, искът е подаден срещу X, за да се "гарантира, че прокуратурата има цялата свобода на действие, за да може да разследва всички хора" и макар че в жалбата се споменават имена, "това, което искаме, е прокуратурата да разследва не само тях, но и всеки, който сметне за необходимо. Ако делото стигне до съда, те ще бъдат изправени пред него."

Макар че искът е подаден във Франция, "той може да бъде насочен срещу личности в чужбина", а прокурорите могат да отправят искания за съдействие от други държави, каза в допълнение правозащитникът.

Ако прокуратурата повдигне обвинение срещу някои от лицата в жалбата, те могат да получат присъда от 2 до 5 години затвор и глоби в размер на десетки хиляди евро.

По време на Олимпийските игри в Париж Хелиф беше подложена на вълна от дезинформация и злонамереност, в социалните мрежи.

Скандалът избухна след мача срещу италианката Анджела Карини, която се отказа от битката след едва 46 секунди, заявявайки, че не може да понесе прекалено тежките удари на Хелиф и че не е честно тя да се състезва в олимпийската категория за жени. Мнозина обвиниха Хелиф, че е мъж - независимо от факта, че е родена като жена, в паспорта си е записана като жена и никога не се е определяла като транссексуална.

Международният олимпийски комитет неколкократно потвърди квалификацията ѝ да се състезава в женската категория.

Пистелката Джоан Роулинг на няколко пъти избухна с постове в Х и обвини Хелиф, че "се наслаждава на страданието на жена, която току-що е ударил в главата".

Милиардерът и собственик на X, Илон Мъск отговори на публикация от плувкинята Райли Гейнс, в която се казва, че "на мъжете не им е мястото в женските спортове", като написа "Абсолютно."

Роулинг многократно е правила трансфобски коментари онлайн.

През последните години тя срещна силен отпор заради твърдения, че транссексуалните жени "не са жени", и че по-скоро би отишла в затвора, отколкото да се обръща към транссексуален с предпочитани от него местоимения.

През март британският телевизионен оператор India Willoughby подаде жалба срещу авторката на "Хари Потър", позовавайки се на трансфобия. През май Роулинг се появи в "The Women Who Wouldn't Wheesht" – сборник с над 30 есета и снимки от жени в Шотландия, които твърдят, че са на "фронтовата линия на битката за правата на жените". В своето есе Роулинг атакува двойните стандарти на свои колеги, критикуващи публично възгледите ѝ за правата на транссексуалните, които след това са писали лични съобщения, за да останат приятели.

Що се отнася до Илон Мъск, откакто преди две години той придоби X за 44 милиарда долара, в платформата рязко се увеличиха случаите на невярна и подвеждаща информация, както и на реч на омразата.

Той се сблъска с широка критика, че при поемането на управлението през октомври 2022 г. е уволнил твърде много служители за контрол на дезинформацията, както и от групи за защита на гражданските права, и е допуснал повече вредни и обидни публикации.

Въпреки вълната от омраза в интернет, Имане Хелиф спечели златния медал на финала при жените в категория 66 кг и заяви след победата си на четвъртфинала срещу унгарката Анна Лука Хамори:

"Искам да кажа на целия свят, че съм жена и ще остана жена.", припомня Euronews.