Почти седмица след церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 споровете относно грандиозното шоу не само продължават, но стават все по-остри и поляризирани.

Основната гореща точка в програмата остава частта, наречена Festivité с участието на танцьори, ЛГБТК икони и драг артисти като Ники Дол, Палома и Барбара Бъч.

Според отявлените критици, така представената сцена е била „богохулна“ пародия на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Артистичният директор на церемонията Томас Жоли многократно заяви, че тя не е вдъхновена от „Тайната вечеря“ и че целта е била да представи „велик езически празник, свързан с боговете на Олимп“, пише Euronews.

Френската епископска конференция (CEF) осъди „сцените на подигравка и осмиване на християнството“.

Андрю Тейт, противоречивият инфлуенсър, койъо очаква съдебен процес по обвинения в трафик на хора, изнасилване и създаване на престъпна група за сексуална експлоатация на жени, заяви, че това е подигравка с християнските ценности.

Илон Мъск изрази подобни опасения; а Тръмп също не можа да не се включи, определяйки церемонията и по-специално „поредицата от травестити“, като „позор“.

След разразилия се скандал диджейката и ЛГБТК активистка Барбара Бъч се сблъска с множество обиди в интернет и подаде жалба за кибертормоз, в резултат на което френската полиция започна официално разследване.

Сега Хюго Барден, известен като френската драг кралица Палома, победител в Drag Race France, се изказа по повод изключително разединяващия етап от церемонията.

„Това беше наистина важен момент за френския народ и за представянето на Франция по света“, казва Палома, като подчертава, че шоуто е представило многостранен портрет на Франция с хора от различни етноси и ориентации.

В разговор с AP Палома споделя, че в момента не планира да предприема правни действия във връзка с онлайн тормоза - описвайки някои от съобщенията като "жестоки" и "от Средновековието".

Казва, че се гордее от участието си в събитие, което се дистанцира от традиционните френски клишета – например "парижанинът с багета под мишница".

Да, това можеше да бъде пощенска картичка от 1930 г., например. Но то е снимка на Франция през 2024 г.

Запитана за коментарите на Тръмп във Fox News, Палома казва: "Първото, което ми идва на ум е, че ако Доналд Тръмп не реагира, значи не сме си свършили работата."

Според нея критиката е подхранвана от омраза.

Къде е католицизмът, къде е християнството в това? Много лицемерно е, че посланието им не е свързано с религията или добротата, а с омразата към евреите, дебелите хора, хомо- и транссексуалните.

"Обвиняват ни, че се опитваме да наложим нашето виждане. Ние не сме такива. Искаме само да кажем на хората, че имаме място в света, и го заявяваме.", допълва Палома.

На въпроса дали съжалява за нещо, отговаря: "Единственото, за което съжалявам, са реакциите на хората."

"Съжалявам, ако хората са се обидили, но ние не сме се опитвали да пародираме, да се подиграваме на "Тайната вечеря". Не това беше целта. Не мога да съжалявам за това, което направих. Съжалявам, че хората виждат нещата само по лош начин".

"Може би трябва да се промени гледната точка. Опитайте се да видите красотата в това, което направихме. Защото това беше просто красиво. Ставаше дума само за красота и обединение", допълва Палома.