Покорявайки олимпийския връх, Николо Мартиненги завоюва златен медал на 100 м бруст на Игрите в Париж.

Победата дойде в навечерието на 25-тия му рожден ден, който предстои на 1 август. Шампионът прикова погледите на италианците и на спортния свят, и спечели сърцата на феновете не само с резултатите, които показа в басейна, но и по отношение на външния му вид… и много други неща, пише местния портал за новини Tgcom24.

Роденият във Варезе плувец стана първият златен медалист на Италия в Париж 2024, след като на финала в зала „Ла Дефанс“ постигна 59,03 секунди, с което победи британския фаворит Адам Пийти и американската звезда Ник Финк, които се изравниха за второто място с 59,05 секунди. Така италианецът разби плана на Адам Пийти да стане вторият след Майкъл Фелпс, спечелил три поредни победи в тази дисциплина.

Международната му кариера в плуването започва през 2015 г. С платинено руса коса и фигура на Аполон, той печели първото място преди девет години в Тбилиси на тогавашните Европейски младежки игри.

Но въпреки изключителните си умения, не успява да се класира за Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

На Игрите в Токио обаче се реабилитира с две бронзови отличия. А сега, в Париж, директно елиминира фаворитите за златните медали.

Почитателите го наричат „Тете“ – за него това име носи особено сантиментална стойност, тъй като е използвано от брат му Якопо, когато са били деца.

Малко известен факт е, че именно като дете Николо изпитва панически страх и мрази водата. Въпреки това, по-големият му брат го предизвиква да се захване със спорта, което избуява в страст.

Произхождащ от семейството на златар и сладкарка, олимпийският шампион гради и кариера на модел, като се изявява на ревютата от Седмицата на модата в Милано. Следи всички тенденции и не изключва варианта един ден да продължи заниманията си в света на модата.

За съжаление на многобройните въздищащи почитателки, италианецът е сгоден за любимата си Аделаида, допълва медията.

По време на състезанието в Париж зрителите забелязаха сериозни следи от вендузи по мускулестите извивки на плувеца. Това е практика, заимствана от китайската медицина, която няма научна основа, нито признание от традиционната. Но е една от онези терапии, които СЗО определя като допълващи. Използва се като отпускаща мускулите терапия.

Чрез „засмукващото“ си действие върху кожата вендузите намаляват усещането за болка и облекчават мускулното напрежение. Когато се създаде вакуум, кожата и слоят под нея се „засмукват“ и повишават притока на кръв, а отделената топлина стимулира отпускането на мускулите, допълва Tgcom24.

По перфектното тяло на олимпийския шампион няма нито една татуировка (засега). Единственото отличително са двете халки от бяло злато на ушите му. Освен бижутата, цени сериозно и часовниците.

Фен е на баскетбола и футбола, Леброн Джеймс му е идол. Подкрепя баскетболния отбор на Варезе и миланския Интер. Обожава още Валентино Роси, Роджър Федерер и Рафа Надал.

За да изрази по най-добрия начин таланта си, Николо от няколко години получава сериозна подкрепа от психолог в тренировките и се вдъхновява от мислите и философията на тибетските монаси: „Тялото без глава не може да стигне никъде“, казва той в едно от интервютата си.

Негова е и фразата: „Спокойствието е козът за всичко“.