Френският диджей, ЛГБТ+ икона и феминистка активистка Барбара Бъч е подала жалба, тъй като след появата си на церемонията по откриването на Игрите в Париж е станала обект на „кампания за кибертормоз и клевета“ с „безпрецедентно“ насилие.

„Ако в началото реших да не се изказвам, за да оставя хейтърите да се успокоят, посланията, които получавам сега, са все по-крайни“, написа тя в Instagram.

„Всичко е заради това, че имах шанса да представя многообразието на моята страна чрез изкуство и музика, заедно с други артисти и изпълнители, на които се възхищавам.“

Адвокатът на ексцентричната дама, заяви, че клиентът ѝ е изправен пред заплахи за „смърт, мъчения и изнасилване“, както и пред „многобройни антисемитски, хомофобски, сексистки и фатфобски обиди“, допълва Euronews.

„Клиентът ми подава жалба за тези действия, независимо дали са извършени от граждани или чужденци, и възнамерява да преследва всеки, който в бъдеще се стреми да я сплаши“, допълни адвокатът.

Барбара Бъч, която насърчава „любовта и приобщаването“, настоява, че „не се страхува от тези, които се крият зад параван или псевдоним, за да бълват своята омраза и разочарование“.

Френската асоциация SOS homophobie излезе с позиция във връзка с жалбата:

„SOS homophobie дава пълната си подкрепа на Барбара срещу вълните от кибертормоз, на който тя е подложена след церемонията по откриването: заплахи за смърт, изтезания, изнасилване, антисемитизъм, хомофобски, сексистки обиди. Омразата няма да премине.”

Барбара Бъч се представи на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж в петък, 26 юли, заедно с танцьори и драг артисти като Ники Дол и Палома, в картина, озаглавена Festivité.

Според критиците, тази част от събитието е била пародия на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи и това предизвика горещ обществен дебат в социалните мрежи.

Съсловната организация Конференция на френските епископи (CEF) осъди шоуто като „сцени на присмех и подигравка с християнството“ – чувство, повторено от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

Англиканската общност в Египет изрази своето „дълбоко съжаление“, заявявайки, че церемонията може да накара МОК (Международен олимпийски комитет) да „загуби своята отличителна спортна идентичност и хуманитарно послание“.

Дори скандалният инфлуенсър Андрю Тейт, очакващ съдебен процес по обвинения в трафик на хора, изнасилване и създаване на престъпна група за сексуална експлоатация на жени, заедно с брат му Тристан Тейт попаднаха сред критиците на този сегмент от церемонията и застанаха пред църква близо до френското посолство в Букурещ, за да протестират.

Милиардерът Илон Мъск написа пост в X:

„Ако няма повече смелост да отстояваме това, което е честно и правилно, християнството ще загине.“

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп също не можа да устои на изкушението да коментира, описвайки церемонията по откриването и особено драг-кралицата, като „позор“.

„Аз съм много отворен човек, но смятам, че това, което направиха, е позор“, каза той в интервю за Fox News.

Художественият директор на церемонията Томас Жоли увери, че представената сцена е „велик езически фестивал, свързан с боговете на Олимп“.

„Искахме да говорим за разнообразието. Разнообразието означава да бъдем заедно. Искахме да включим всички. Във Франция имаме артистична свобода. Имаме късмет да живеем в свободна страна“, заяви той по отношение на негативните реакции към шоуто.

Въпреки това, говорител на Олимпийските игри в Париж 2024 поднесе официално извинение:

„Никога не е имало намерение да се покаже неуважение към която и да е религиозна група. Церемонията по откриването се опита да отпразнува толерантността на общността“, заяви Ан Декамп пред пресата. „Вярваме, че тази амбиция беше постигната. Ако хората са се обидили, наистина съжаляваме.“