Изпълнението на Gojira на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж се утвърждава като монументален момент в кариерата на групата, а оттам и като революционен пробив за тежката музика.

24 часа преди огнения и безмилостен спектакъл на Gojira, френските информационни агенции тъкмо бяха започнали да съобщават, че групата ще свири на церемонията сред мейнстрийм фигури като Лейди Гага, Ая Накамура и Селин Дион.

Новината наводни музикалните блогове и уебсайтове, тъй като френският състав се превръща в първата метъл група, която някога е свирила на Олимпийските игри.

Въпреки това не се знаеше много извън това, че Gojira ще направи съвместно изпълнение с оперната певица Марина Виоти. Не можеше да се каже доколко групата ще участва звуково и визуално в изпълнението и нямаше да е изненадващо, ако беше останала в сянка предвид факта, че метъл музиката е недолюбвана в мейнстрийма.

При всичко това това Gojira не се притесниха и изнесоха едно от най-безмилостно тежките изпълнения, които някога са украсявали събитие от подобен мащаб. Изпълнявайки Ah! Ça Ira, популярна песен по време на Френската революция, към Gojira и оперната певица Марина Виоти се присъединиха множество обезглавени фигури, показващи кралица Мария Антоанета. Още от самото начало бруталната естетика зададе перфектния тон за последвалия метъл хаос.

Пиротехниката, съчетана с хармоничното дране и бързите огнени ритми, не беше нищо по-различно от това, което те показват на концертите си.

Със сигурност в полза на групата играеше фактът, че бяха разположени на върха на такъв епичен пейзаж, а именно Консиержери - бивш затвор и резиденция на френските крале по време на Френската революция, пише Forbes.

Докато метъл общността беше във възторг, след като стана свидетел на свой достоен посланик на церемонията по откриването, големите световни издания бяха също толкова развълнувани, като USA Today стигна дотам да каже, че Gojira "открадна шоуто".

Създадена през 1996 г. от братята Марио и Джо Дюплантие, бандата е издала седем албума и е получила три номинации Грами за своите песни, които често засягат екологични проблеми.

Последният албум Fortitude от 2021 г. включва песен за Амазонка, която предупреждава с тежко дране и агресивни рифове, че тропическите гори "горят до основи".

Преди изпълнението в петък 47-годишният Джо Дюплантие, вокалист и китарист на групата, споделя пред Тhe New York Times, че да помолиш хеви метъл група да изсвири революционен химн е било умна идея.

"Това е много кървава епоха от френската история, така че е и много метъл."

Дюплантие казва, че групата е почувствала натиск да представи "цялата метъл общност на световната сцена", обещавайки, че Gojira няма да смекчава нищо. "Песента ще ви удари в лицето".

На Олимпийските игри и на режисьора на церемонията по откриването Томас Джоли, както и на музикалния директор Виктор льо Масне се дължи огромна благодарност за това, че показаха Gojira и екстремната музика на едно от най-предавани и известни събития в света. С това групата не само влезе в историята като първият метъл състав, който свири на Oлимпийски игри, но и за това, че изнесе едно от най-зрелищните представления в историята на церемониите.