След повече от две седмици, наситени със спортни събития, много адреналин и емоции, на "Стад дьо Франс" в Париж се проведе церемонията по закриване на Олимпийските игри 2024 г.

Френската столица предаде щафетата на следващия домакин на Летните олимпийски игри – Лос Анджелис през 2028 г.

Един от най-силните акценти в церемонията по закриването беше появата на холивудската звезда Том Круз, който в типичния си екшън стил се спусна с въже над стадиона, след което понесе олимпийското знаме към САЩ с мощен рокерски мотор.

Спектакълът, наречен "Рекорди", отведе публиката на научнофантастично пътешествие във времето, подобно на сън.

Зрителите и атлетите, изпълнили сцената на стадиона през цялото време, се насладиха на изпълненията на още редица музикални знаменитости, танцьори и циркови артисти.

Рапърът Снуп Дог, който се изявяваше по време на Игрите, също изпълни един от емблематичните си хитове - пред импровизирана публика в Лос Анджелис, а след това към него се присъедини още една американска рап икона - Доктор Дре.

Парад на спортистите и предаване на олимпийския флаг

Освен уникалната артистична част, церемонията по закриването включваше и по-традиционни елементи:

• Парад на спортистите (Олимпийските медалисти Семен Новиков и Боряна Калейн бяха българските знаменосци)

• Благодарност към 45 000 доброволци

• Церемония по връчване на медалите в маратона за жени

• Изгасяване на олимпийския огън в градините Тюйлери

• Обявяване на края на Олимпийските игри от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах

• Предаването на олимпийския флаг от Ан Идалго на Карен Бас – кметовете на Париж и Лос Анджелис (за първи път в историята две жени на тези ключови постове)

Какво следва

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лос Анджелис ще се състои на 14 юли 2028 г., а церемонията по закриването -на 30 юли.

Церемонията по откриването на Параолимпийските игри ще бъде на 15 август, а закриването - на 27 август.

Общо над 50 олимпийски и параолимпийски спорта ще се състезават в повече от 800 събития.

През 2028 г. Лос Анджелис за трети път ще бъде домакин на Олимпийски игри, а организаторите, които се стремят да подчертаят своята устойчивост, заявиха, че за събитието няма да са необходими нови съоръжения, отбелязва BBC.

Вместо това са предвидени десетки съществуващи обекти, включително стадионът на футболния отбор LA Galaxy и Мемориалния колизеум на Лос Анджелис, който ще бъде домакин на лекоатлетическите състезания, както и на предишните две олимпиади в Лос Анджелис.

Може би не е изненадващо, че в град, който е известен с палмовия си бряг, плажният волейбол се очаква да бъде организиран на истински плаж - нещо, което не беше възможно в Париж тази година.

Но някои места ще трябва да бъдат адаптирани. Например стадионът SoFi в предградието Ингълууд, както е известен в момента, ще бъде преустроен за провеждане на състезанията по плуване, като към него ще бъде добавен великолепен олимпийски басейн.

Студентските общежития в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) ще бъдат превърнати в олимпийско село и ще предоставят условия за тренировки.

От гледна точка на устойчивото развитие предстои да видим дали Лос Анджелис ще успее да осъществи Игрите без автомобили, които обеща, след като спечели кандидатурата през 2017 г.

Последният бюджет предвижда разходи от близо 7 млрд. долара за самите Игри, в допълнение към всички транспортни подобрения.

Кои спортове са включени и кои не?

Освен познатите олимпийски спортове, на Игрите в Лос Анджелис ще бъдат възстановени и някои дисциплини, които не са се практикували от известно време, както и ще бъдат включени някои нови, допълва BBC.

Крикет ще се играе за първи път от 1900 г.

В Лос Анджелис можем да очакваме турнири по Т20 - съкратен формат, при който двата отбора са ограничени до боулинг и батинг за не повече от 20 оувъра всеки.

Лакросът също се завръща. Въпреки че е един от най-старите спортове в Северна Америка, той не се е играл на олимпийско ниво повече от век. През 2028 г. ще бъде въведен нов формат, в който отбори от по шест души ще използват стикове за лакрос, за да изстрелват топка във врата.

Бейзбол/софтбол - подобни спортове с бухалки и топки, които се играят съответно от мъже и жени, също ще се завърнат, след като бяха пропуснати в Париж през 2024 г.

Скуошът ще се появи за първи път на Олимпийските игри след дългогодишна кампания от страна на любителите.

Футболът на флаг също ще дебютира на Олимпийските игри. Това е версия на американския футбол, която се играе на по-малък терен с по-малки отбори и при която схватките се правят чрез премахване на знаме от противника.

Ще има и една нова параолимпийска дисциплина: Парапланеризъм. В нея атлетите от различни класирания ще трябва да изкачат 15-метрова стена.

Ще продължат да се практикуват и други сравнително нови олимпийски спортове, сред които сърф, скейтборд и спортно катерене.

Но брейкът, който дебютира на Игрите в Париж, не е избран за една от дисциплините - за разочарование на някои, като се има предвид, че този вид уличен танц е създаден за първи път от САЩ.