На всяка Олимпиада се появява нов спорт. В Токио това бе каратето, което изглеждаше някак естествено, имайки предвид, че прозиходът му е от Япония. В Париж обаче в олимпийска дисциплина се превърна брейкденсът. На организаторите им се наложи дори да направят специална страница с обяснение какво е танцът брейк и защо е част от Олимпиадата.

Историята обаче помни и далеч по-странни дисциплини. Някои са били олимпийски спортове само веднъж и може би – за добро. CNN припомня част от тях.

Теглене на въже

Този спорт често се свързва по-скоро с детска игра или с нещо, което се прави за забавление. Но истината е, че в продължение на 20 години е бил част от олимпийската програма.

Последната Олимпиада, на която има такова състезание, е тази в Антверп през 1920 г. Отборът на Великобритания, в който влизат предимно лондонски полицаи, печели златото. Отново Обединеното кралство е и най-титулованата страна в тази дисциплина с пет от общо десет златни медала.

Стрелба по гълъби

Стрелбата винаги е била част от Олимпиадата под една или друга форма. А както се видя на последните игри, тези спортисти могат да предизвикат и сериозно вълнение у публиката - като например бронзовият медалист от Турция Юсуф Дикеч, който стреляше, небрежно пъхнал ръка в джоба си.

По правило мишените са недоушевени предмети. Но на игрите в Париж през 1900 г. е взето доста странното решение да се стреля по гълъби. Затова състезателите се нареждат на опашка, стараейки се да убият колкото се може повече от клетите птици. Документите сочат, че в този ден са били застреляни поне 300 гълъба. Победител е белгийският стрелец Леон де Лунден, който убива 21 птици и дори записва името си в Книгата на Гинес.

Дуел с пистолети

Стрелбата по гълъби е дисциплина само веднъж, но само осем години по-късно организаторите измислят нещо още по-странно – дуел с пистолети по време на игрите в Лондон.

За щастие пострадали няма – състезателите са облечени в предпазни костюми, а оръжията стрелят с восъчни патрони.

„Тогава шегата е, че ако на финала единият състезател си свърши работата, сребърен медалист просто няма да има“, коментира наскоро американският журналист Крей Копетас пред France 24 TV. Той добави, че преди няколко години е имало сериозни разговори за връщане на дуела, за да станат игрите „по-привлекателни“.

Слава Богу, засега такова решение не е взето.

Плуване с препятствия

Игрите отново са в Париж, през 1900 г. Мястото на състезанието – река Сена. Тогава са построени препятствия, които в днешно време биха напомняли на аквапарк. Състезателите плуват по 200 метра, минавайки под и над огражденията.

Победител е австралийският плувец Фредерик Лейн с време от 2 минути и 38 секунди. Той печели златния медал и от дисциплината плуване без препятствия, където времето му с 13 секунди по-кратко.

Плуването с препятствия така и не се завръща на Олимпидата. Така че постижението на Лейн си остава рекорд.

Състезание с моторни лодки

По правило на игрите няма дисциплини, в които се използва механично задвижване, защото се залага се на човешката сила. Но на Олимпиадата в Лондон през 1908 г. са допуснати моторни лодки за състезание по трасе с дължина от 40 мили или 64 километра.

Морето обаче се оказва бурно и надпреварата е мъчителна. Така или иначе участват само два отбора - от Великобритания и Франция. Те са и единствените с медали в този спорт, който така и не се появява повече на Олимпиада.

Изкуства

В продължение на над 30 години на игрите се раздават медали не само за спортни постижения, но и за такива в сферата на изкуството – поезия, музика, архитектура, живопис. Това се прави по идея на барон Пиер дьо Кубертен, основател на съвременната Олимпиада и почетен председател на МОК. Неговата цел е да пресъздаде игрите от древна Гърция и обяснява, че по онова време „изцящните изкуства са били хармонично съчетани с игрите, за да създадат славата им“.

Първото състезание по изкуства е през 1912 г. в Стокхолм. Тогава участват дори и някои спортисти като например унгарският плувец Алфред Хайос, златен медалист от 1896 г., който играе и в националния отбор по футбол. През 1924 г. той печели сребърен медал за архитектура. В категорията по изкуства участва дори самият Кубертен. През 1912 г. му е присъден златен медал за стихотворение във възхвала на спорта, изпратено на журито под псевдоним.

За последно олимпийски медали за изкуство са връчвани през 1948 г.

Индивидуално, но синхронно плуване

Индивидуалното синхронно плуване е доста странна концепция, защото състезателят може да е в синхрон само със себе си. Въпреки това тази дисциплина присъства на три последователни Олимпиади.

През 1984 г. златният медал печели американката Трейси Руиз-Конфорто. След това тя решава да смени спорта и се насочва към бодибилдинга. После обаче се завръща, за да спечели сребърен медал на игрите в Сеул през 1988 г.

Дисциплината не се харесва особено на публиката и може би затова е включена в календара за последно на игрите през 1992 г. В момента синхронното плуване е по двойки и отборно.

Подстригване на пудели

Може би сте попадали на такива заглавия някъде онлайн. Но не, подстригването на пудели никога не е било олимпийски спорт. Тази шега тръгва от статия на британския вестник Telegraph, публикувана на 1 април 2008 г. преди игрите в Пекин.