Едва ли има някой, който да не иска да се присъедини към знаменитости като Снуп Дог и Сара Джесика Паркър в Париж, за да наблюдава как най-добрите атлети в света се борят за златото.

За служителите на Европейската комисия това също е огромно желание, но без никакви шансове за сбъдване.

Изпълнителният орган на ЕС, който държи на репутацията си, е забранил на целия си персонал да приема безплатни билети за големи събития като Олимпийските игри.

Тъй като неотдавнашните скандали, свързани с домакинството на френската столица, са все още пресни за ЕК, в имейл до служителите, видян от Politico, се напомня, че приемането на безплатни билети „повдига въпроси относно спазването на очакваното етично поведение на членовете и служителите, или може да създаде рискове за репутацията на Еврокомисията и съответните лица“.

Не е ясно кой е първоначалният автор на съобщението.

На служителите беше забранено да приемат и подарени или предоставени билети за големи събития като Европейското по футбол в Германия и песенния конкурс Евровизия.

„Рискът за репутацията от приемането на билет е висок, когато широката общественост изпитва затруднения да се сдобие с билети“, се казва в имейл от началото на юли.

Самите комисари, на които при определени обстоятелства е разрешено да приемат подаръци на стойност до 150 евро, „обикновено“ трябва да отказват билети, дори ако стойността им е под този праг, а служителите трябва да отказват, дори ако стойността им е под прага за подаръци от 50 евро, се казва в имейла.

За всички комисари, които търсят вратичка, в имейла се казва, че билети за домакинство могат да се приемат „по изключение“, ако хората официално представляват ЕК на дадено събитие или ако билетът може да се счита за „дипломатическа и учтива употреба“, например ако е предложен от правителството на държава от ЕС.

Но длъжностните лица на нива, по-ниски от еврокомисар, нямат такъв късмет. Присъствието на членове на кабинета на комисарите или други служители „обикновено не е оправдано на такива спортни или културни събития“, се казва в имейла.

До момента на публикуване на съобщениетоЕК не отговори на въпросите на Politico относно имейла.

Ако някой от служителите все пак наруши правилата, това няма да е първи случай.

Високопоставеният служител Хенрик Хололей, който ръководеше транспортния отдел на ЕК, подаде оставка миналата година, след като Politico разкри, че е приемал безплатни полети с Qatar Airways, докато екипът му е преговарял за голяма авиационна сделка с държавата от Персийския залив.

Същата година Politico съобщи, че високопоставени представители на ЕС, сред които топ дипломатът на блока Жозеп Борел, комисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи и изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс, са приели безплатно хотелско настаняване по време на командировки от правителства на държави извън ЕС, включително Катар, Мароко, Израел и Йордания.

Всички служби на комисарите заявиха, че предложенията за настаняване са били в съответствие с кодекса за поведение на Еврокомисията.