Тази седмица евродепутатите се събраха в Страсбург, за да открият първата официална сесия на новия Европейски парламент след изборите през юни.

От геополитически предизвикателства, през икономически рискове и вътрешни проблеми в политиките на Блока – по всичко изглежда, че законодателите ще работят под пара в следващите пет години от мандата си.

Но през това време те ще получават и своето финансово възнаграждение за свършеното. От брутните заплати и надбавките до т.нар. златни парашути – в банковите им сметки ще има различни приходи като депутати в ЕП – и дори след това, пише Euronews.

Заплата

Всички членове на ЕП получават една и съща брутна заплата, независимо от техния статут или трудов стаж.

Сумата е 10 337 евро на месец - или 8090 евро след приспадане на специалните удръжки. Повечето евродепутати трябва да плащат и допълнителни национални данъци, макар че те варират в зависимост от това от коя държава са.

Това са цифрите към 1 януари 2024 г., които се увеличават всяка година с оглед на инфлацията.

Сравнението е много по-благоприятно с това на националните законодатели.

Към април 2024 г. британските депутати получават брутна заплата от около 7600 паунда (9019 евро) на месец; във Франция тя е около 7637 евро. И това определено е повече от заплатата на типичния обикновен служител ЕС, която според Евростат е 2 944 евро на месец.

Общи разходи

Евродепутатите получават месечна надбавка за общи разходи в размер на 4950 евро за покриване на разходите за офис в избирателния им район, като например наем и IT консумативи. (Офисът в Брюксел и Страсбург се осигурява от Парламента).

Това е много спорно, тъй като сумата може да се внася директно в личните банкови сметки на членовете на ЕП. За разлика например от пътните разходи, те не са задължени да обосновават или представят фактури, нито да разкриват как са похарчени парите.

Споровете относно разходите понякога стигат до съдилищата на ЕС.

През 2020 г. Йоанис Лагос, евродепутат от крайнодясната партия "Златна зора", беше осъден за принадлежност към престъпна организация. В седеммесечния период между осъждането и съгласието на Парламента да свали имунитета му Лагос е имал достъп до над 100 000 евро публични средства - и активисти на кампанията твърдят, че той може да се е опитал да използва финансирани от данъкоплатците разходи, за да избегне правосъдието.

Дневни надбавки

Освен заплатата си, депутатите от ЕС получават пари и само за това, че са се появили на работа.

Членовете на ЕП могат да претендират за фиксирани надбавки в размер на 350 евро на ден, предназначени за покриване на разходите за настаняване, храна и други, докато са в Брюксел или Страсбург, но те не покриват уикендите или дните, в които не се заседава.

Има само една уловка: Членовете на ЕП трябва да се подпишат в регистър, за да потвърдят присъствието си, а за да получат пълната сума, трябва и да гласуват. Ако пропуснат повече от половината поименни гласувания по време на пленарна сесия, надбавката се намалява до 175 евро на ден.

Според календара на Парламента около 150 дни в годината се провеждат политически, комисионни или пленарни заседания, което прави средно около 4 400 евро на месец.

Странични дейности

Ако това не е достатъчно, за да се издържат, членовете на ЕП могат да имат и странична работа - и около две трети от тях имат такава, според проучване на последния Европейски парламент, проведено от Transparency International.

Те не винаги получават възнаграждение за допълнителните си усилия, но общо членовете на ЕП са спечелили 8,6 млн. евро годишно от тях, което означава, че средният евродепутат е спечелил допълнително 12 000 евро годишно от друго място, установи организацията.

В много случаи външните доходи надвишават основната заплата на евродепутата, като понякога идват от корпорации, които също лобират по политически въпроси на ЕС, заяви Transparency International.

Златен парашут

Членовете на ЕП продължават да получават надбавка дори след като напуснат поста си - например ако не бъдат преизбрани или напуснат, за да започнат работа в частния сектор.

Стойността на обезщетението е равна на месечната им заплата и те продължават да го получават за преходен период, който зависи от продължителността на трудовия им стаж. Така депутат, изкарал пет пълни мандата, може да получи златен парашут на обща стойност 248 000 евро за две години.

Членовете на ЕП също така имат право на пенсия, когато навършат 63 години. Тя е на стойност до 70% от заплатата им и се начислява в размер на 3,5% от заплатата за всяка прослужена година.

Хиляди за командировки

На евродепутатите се възстановяват разходите за пътуване до и от самия Европейски парламент.

Това включва пътуване със самолет в бизнес класа, пътуване с влак в първа класа или възстановяване на разходи за пътуване с автомобил.

Например евродепутат, който пътува от Тулуза до Страсбург, може да поиска да му бъдат възстановени 580 евро за едно пътуване.

Ако посещават други държави в ЕС извън официалните заседания на Парламента, те също могат да поискат възстановяване на максимум 4886 евро годишно за пътни разходи и настаняване.

Когато са в Брюксел или Страсбург, членовете на ЕП имат достъп и до собствения автомобилен парк на парламента за служебни цели.

Бюджет за персонала

Повечето евродепутати могат да наемат трима или четирима асистенти, които помагат в административната и политическата дейност. Те получават месечни бюджетни средства в размер на 29 557 евро, за да плащат заплатите, обезщетенията и други разходи на своите асистенти.

Депутатите са свободни да избират свои служители, но им е забранено да наемат близки членове на семейството.