Милиардерът Павел Дуров, създател и изпълнителен директор на мобилното приложение Telegram е бил арестуван тази вечер на летище „Бурже“ край Париж, съобщава Reuters, позовавайки се на френските телевизионни канали TF1 и BFM.

Дуров е пътувал на борда на частния си самолет, съобщава канал TF1 на страницата си в интернет, допълвайки, че той е бил арестуван по френска заповед като част от предварително полицейско разследване.

Разследването е фокусирано върху липсата на модераторски надзор в социалната мрежа, което според полицията е позволило в платформата без пречки да се провежда престъпна дейност, пояснява БТА.

Дуров е пътувал от Азербайджан и е арестуван в Париж в 20:00 часа местно време (21:00 българско).

Базираната в Дубай компания е създадена от родения в Русия Дуров, който напусна родината си през 2014 г., след като отказа да изпълни исканията на властите да затвори групите на опозицията в своята социална платформа ВКонтакте, която в последствие продаде.

Дуров, който според Forbes притежава богатство от над 15 милиарда долара, в миналото заяви, че някои правителства се опитват да упражнят натиск върху Telegram, който в момента има около 900 млн. активни потребители и който според него трябва да остане „неутрална платформа“, а не „играч в геополитиката“.

Междувременно ТАСС съобщи, че руското посолство в Париж „предприема незабавни стъпки“ за изясняване на ситуацията около Дуров.

Очаква се той да се яви в съда по-късно днес.

Ответна реакция

Заместник-председателят на Държавната дума на Русия Владислав Даванков заяви, че е призовал външния министър Сергей Лавров да осигури освобождаването на Дуров. „Арестът може да има политически мотиви и да е средство за получаване на личните данни на потребителите. Не трябва да допускаме това“, заявява той в канала си в Telegram.

Андрей Клишас, ръководител на комисията по конституционно право към Съвета на федерацията на Русия, определи действията на Франция като „борба за свободата на словото и европейските ценности“ в саркастичен пост в канала си в платформата.

„Той смяташе, че най-големите му проблеми са в Русия и напусна. Искаше да бъде блестящ „гражданин на света“, който да живее добре без родина“, коментира в Telegram бившият руски президент Дмитрий Медведев, който сега е известен десен коментатор. „Той пресметна нещата погрешно. За нашите общи врагове той все още е руснак - непредсказуем и опасен, с различна кръв“.

Задържането на Дуров вероятно ще засили още повече световния дебат за това до каква степен социалните мрежи трябва да дават приоритет на свободата на словото или да контролират по-строго съдържанието, което приемат, и дали ръководителите трябва да носят лична отговорност за пропуски.

Новината предизвика незабавна реакция и от страна на поддръжниците на свободата на словото. „В Европа е 2030 г. и ви екзекутират за това, че сте харесали меме“, пише Илон Мъск в Х.

Милиардерът влезе в конфликт с лидерите на ЕС и Обединеното кралство заради възприеманата от тях слаба модерация на неговата платформа, която според полицията и анализаторите е била използвана заедно с Telegram за организиране и подхранване на крайно десни бунтове в Обединеното кралство.