Напрежението в Близкия изток и рискът от по-широк конфликт ще запазят цените на петрола високи, категоричен е пред CNBC Вивек Дар, стратег по миннодобивните и енергийните суровини в Commonwealth Bank of Australia.

Те се повишиха в понеделник, след като израелските военновъздушни сили нанесоха удари по цели в Ливан с над 100 изтребителя, преди подкрепяната от Иран групировка да изстреля над 320 ракети и дронове към Израел. Американският West Texas Intermediate поскъпна с 0,75% до 75,39 долара за барел, а сортът Brent се повиши с 0,67% до 79,55 долара.

Подкрепяната от Иран „Хизбула“ заяви, че ударите са в отговор на убийството на висшия командир Фуад Шукр в Бейрут миналия месец. Израел пък обяви, че превантивните му удари са имали за цел да предотвратят по-голямо нападение от страна на ливанската организация.

„Докато пазарните очаквания са съсредоточени върху това, че атаката на Иран ще навреди на Израел, без да предизвика по-широк регионален конфликт, отговорът на Тел Авив ще бъде също толкова важен. А той може да включва атака срещу доставките на ирански петрол и свързаната с тях инфраструктура, което би изложило на риск 3-4% от световните доставки“, казва Дар.

Седрик Чехаб, управляващ директор и ръководител на отдела за глобален риск в изследователската компания BMI, от своя страна, казва, че размяната на огън в неделя не означава, че предстои „тотална война“.

По думите му „това, което Хизбула искаше да направи, това, което Иран искаше да направи, беше да демонстрират възможности за възпиране. И те го направиха.“

“Въпреки че съществува риск конфронтацията да прерасне в по-широк конфликт, все още има възможност и за деескалация”, смята той. “И Израел, и иранските лидери не искат това да излезе извън контрол. Не забравяйте, че Иран има нов президент, който не е изпитан. Идеята е да се окаже натиск върху Израел, но не непременно да се влезе в пряка конфронтация“.

Макар че Дар е съгласен с мнението на Чехаб, че е малко вероятно събитията от неделя да станат катализатор на тотална война в региона, той акцентира, че Иран все още не е предприел ответни действия срещу Израел след убийството на Исмаил Хания, политическия ръководител на Хамас, в Техеран миналия месец.

Дар казва също, че напредъкът на преговорите за примирие в Газа ще бъде показател за това как Иран, Хизбула и Хамас тълкуват събитията през уикенда.

В понеделник Reuters съобщи, че на преговорите в неделя относно конфликта в Газа не е постигнато споразумение за прекратяване на огъня, като египетски източници от сферата на сигурността са съобщили пред информационната агенция, че нито Хамас, нито Израел са се съгласили с предложенията, представени от посредниците в Кайро.

Дар смята, че макар ескалацията да вреди на преговорите за примирие по номинална стойност, фактът, че Израел успя да попречи на Хизбула, „може да принуди Иран и неговите пълномощници да признаят, че еврейската държава е сила, особено с подкрепата на САЩ, което прави преговорите за примирие по-приемливи“.

Той също така прогнозира, че фючърсите на сорта Brent ще се търгуват между 75 и 85 долара за барел през септември, с по-голям потенциал за повишение, ако надеждите за примирие в Газа намалеят, a иранският репресивен удар срещу Израел продължи да е на дневен ред.

„В по-широк план рискът от по-широк конфликт в Близкия изток, който трайно да въвлече Иран, може да повлияе във възходяща посока на нашата прогноза“, казва в заключение Дар.