Петролът се задържа близо до най-ниската си стойност от януари насам, тъй като опасенията за забавяне на икономическия растеж в САЩ надделяха над ефекта от намаляването на запасите.

Брентът се търгуваше под 76 долара за барел след четиридневен спад, като натискът от продажби в този период беше засилен от алгоритмични търговци, следващи тенденциите. West Texas Intermediate беше близо до $72. Ръстът на работните места в САЩ вероятно е бил много по-слабо изразен през годината до март, отколкото бе съобщено по-рано, което се прибавя към поредицата от скорошни признаци, че най-големият потребител на суров петрол в света губи инерция.

Световният петролен бенчмарк вече е изгубил всичките си печалби от началото на годината, тъй като опасенията за потреблението - както в САЩ, така и в Китай - неутрализираха въздействието на съкращаването на доставките от ОПЕК+.

Разпродажбите в сряда се случиха дори когато данните показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са спаднали до най-ниското си ниво от януари насам. Запасите от дестилати и бензин също намаляха.

Трейдърите ще насочат вниманието си към политическия симпозиум в Джаксън Хоул, Уайоминг, където в петък ще говори председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който ще добави повече подробности за състоянието на икономиката.

САЩ продължиха да настояват за прекратяване на огъня между Израел и Хамас в 10-месечния конфликт в Газа. В сряда президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис разговаряха с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, за да обсъдят споразумение за прекратяване на сраженията.

Макар че слабият внос на петрол от Китай и забавеното потребление в САЩ натежаха върху цените, „възможността за смущения, свързани с метеорологичните условия през сезона на ураганите, както и геополитическите рискове в Северна Африка и Близкия изток, могат да създадат възможност за покупки около 75 долара за барел с цел отскок до 80 долара“, казват пред Yahoo Finance анализаторите на Citigroup.

Разликата между договора за Брент за този декември и за същия месец на следващата година - маркер за дългосрочните баланси на предлагането - се сви до 2,72 долара за барел, в сравнение с над 4 долара в началото на миналата седмица.