Дигитален актив от блокчейн проект, свързан с Telegram Messenger LLP, загуби около 2,7 млрд. долара пазарна стойност, отразявайки несигурността, предизвикана от ареста на съоснователя на социалната мрежа.

Toncoin, токенът на The Open Network, се свлече с повече от 20%, след като се съобщи, че Павел Дуров е задържан в Париж в събота по подозрение, че не е взел мерки за предотвратяване на престъпното използване на Telegram.

Блокчейнът Open Network - или TON - има достъп до 900-те милиона месечни потребители на Telegram и се стреми да даде възможност за услуги като плащания в приложения и игри. Възходът на TON подтикна спекулациите, че Telegram има шанс да се превърне в „супер-приложение“ в стила на китайски гиганти като WeChat.

Тригодишната фондация, която стои зад проекта, твърди, че е отделна от Telegram. Но връзките между платформата и TON превърнаха последната в една от най-нашумелите крипто инициативи, пише Bloomberg. През май Pantera Capital Management LP описа покупката на Toncoin като най-голямата инвестиция на компанията.

Що се отнася до ареста, базираната в Дубай Тelegram излезе с изявление, в което се казва, че спазва европейските закони, включително Закона за цифровите услуги, и че Дуров „няма какво да крие“.

„Твърде рано е да се каже“ какво въздействие ще има задържането му върху Telegram в по-дългосрочен план, казва пред Bloomberg Ричард Галвин, съосновател на хедж фонда DACM, който е инвестирал в TON.

Галвин добавя, че ключовата привлекателност на връзката между TON и Telegram „е възможността да се запознае огромната потребителска база на платформата с криптофункционалността“ и че „всичко, което отслабва конкурентната позиция на Telegram, е негативно за блокчейна“.

Свободата на словото

Правителствата обвиняват сравнително лекия подход на Telegram към модерирането на съдържанието в насърчаване на престъпността, докато поддръжниците на свободата на словото хвалят мрежата като място за открита дискусия. Telegram е популярна сред криптообщността, например за споделяне на инвестиционни съвети.

„Макар че има някои общности, които използват Discord, Signal и X за групова комуникация, крипто екосистемата наистина има непропорционално голяма зависимост от Telegram“, казва Стефани Зу, ръководител на екосистемата в маркет мейкъра Caladan. „Ако Telegram бъде засегната, ще има рефлекторни последици.“

TON препубликува хаштаговете #FreePavel и #FREEDUROV и промени логото си на „Кучето на съпротивата“ в допълнителна демонстрация на подкрепа в своя акаунт в X. Блокчейна се присъедини към хора като Илон Мъск, които също изразиха подкрепа за Дуров.

Стойността на активите, заключени в блокчейна на TON, се е повишила тази година, достигайки връх от 1,1 млрд. миналия месец, но сега цифрата е отстъпила до $667 млн., според данни на DefiLlama. Цената на Toncoin е нараснала повече от три пъти през последната година, а според CoinGecko текущата му пазарна стойност е около 14,4 млрд. долара.