От платформата Telegram направиха коментар часове след ареста на главния изпълнителен директор Павел Дуров, който беше задържан във Франция в събота.

От приложението заявиха, че той „няма какво да крие“, пише BBC.

Според официални лица Дуров е бил арестуван на летище северно от Париж със заповед за арест за престъпления, свързани с приложението.

Съобщава се, че разследването е свързано с недостатъчно модериране, като Дуров е обвинен, че не е предприел мерки за ограничаване на престъпното използване на Telegram.

Приложението е обвинено в липса на сътрудничество с правоприлагащите органи във връзка с трафик на наркотици, сексуално съдържание за деца и измами.

В изявление от Telegram заявиха, че „модерацията на приложението е в рамките на стандартите в сферата и постоянно се подобрява“.

„Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея“, се допълва в съобщението.

От Telegram заявяват, че Дуров често пътува в Европа, и спазва законите на Европейския съюз, включително Закона за дигиталните услуги, който има за цел да осигури безопасна и отговорна онлайн среда.

„Почти един милиард потребители в световен мащаб използват Telegram като средство за комуникация и като източник на жизненоважна информация. В очакване сме на бързо разрешаване на тази ситуация. Telegram е с всички вас.“

Според съдебни източници, цитирани от информационна агенция AFP, срокът на задържане на Дуров е бил удължено в неделя и може да продължи до 96 часа, допълва BBC.

39-годишният технологичен предприемач е роден в Русия, а сега живее в Дубай, където е базиран Telegram. Има и гражданство на Обединените арабски емирства и Франция.

Telegram е особено популярен канал за комуникация в Русия, Украйна и държавите от бившия Съветски съюз.

Приложението беше забранено в Русия през 2018 г. след предишен отказ да предаде потребителски данни. Забраната беше отменена през 2021 г.

Telegram се нарежда сред основните платформи за социални медии след Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok и Wechat.

Дуров основава платформата през 2013 г. Година по-късно напуска Русия, след като отказва да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните общности в неговата социална медийна платформа VKontakte, която продава.

Русия все още счита Павел Дуров за свой гражданин.

От външното министерство на страната заявиха, че руското посолство във Франция е „предприело незабавно необходимите в такива случаи стъпки за изясняване на ситуацията около руския гражданин, въпреки че не е получило искане от представителите на бизнесмена“.

След това самото посолство заяви, че се стреми да „изясни причините за задържането и да осигури защита на правата на Дуров и да улесни консулския му достъп“.

От съобщението стана ясно, че френските власти не са сътрудничили на руските служители.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова публикува в Telegram съобщение, в което попита дали западните неправителствени организации за защита на правата на човека ще премълчат ареста на Дуров, след като разкритикуваха решението на Русия да „създаде пречки“ за работата на Telegram в Русия през 2018 г.

Telegram позволява създаването на групи с до 200 000 членове, което според критиците улеснява разпространението на дезинформация и споделянето от потребителите на конспиративно, неонацистко, педофилско или свързано с тероризъм съдържание.

В Обединеното кралство приложението беше проверявано за това, че в него развиват дейност крайно десни канали, които са допринесли за организирането на насилствените безредици в английските градове по-рано този месец.

Telegram премахна някои групи, но като цяло системата му за модериране на екстремистко и незаконно съдържание е значително по-слаба от тази на други платформи за социални медии и приложения за съобщения, твърдят експерти по киберсигурност.