Да съберете внимателно целия си професионален, лидерски и страничен опит на едно място може да бъде изнервящо. Но автобиографията е ключов компонент за намиране на работа. За щастие, изкуственият интелект (AI) може да направи задачата по-удобна за изпълнение и се оказва, че повечето мениджъри по наемане на работа не са против това.

Adobe провежа проучване сред над 500 професионалисти по наемане на работа и 500 търсещи работа в САЩ, за да научи повече за процеса на създаване на CV. Не е изненадващо, че много от анкетираните кандидати вече са използвали изкуствен интелект за тази цел, като 28% от тях признават, че са използвали технологията, за да си помогнат.

Този случай на използване на AI среща ограничена съпротива от страна на специалистите по наемане на кадри - 64% от тях одобряват употребата му за създаване на CV. Все пак имайте предвид, че 13% от тях казват, че автоматично биха дисквалифицирали автобиография, написана с помощта на AI.

Добрата новина е, че в момента на пазара няма надеждна програма за проверка дали нещо е създадено от AI, а технологията определено може да е полезна.

Отделите по човешки ресурси използват различни „червени флагове“, които включват правописни или граматически грешки, липса на релевантен опит или умения, твърде много смени на работата за кратък период от време, необясними пропуски в трудовата история и използване на прекалено фамилиарен език. А AI може лесно да помогне на потребителите да ги избегнат.

Например те могат да качат автобиографията си в ChatGPT и да попитат: „Можеш ли да направиш корекция на правописа и граматиката, да премахнеш прекалено непринудения език и да добавиш умения, които ще я направят по-силна?“. След това платформата ще изготви версия, коригирана спрямо зададените изисквания.

Добрите практики, които търсещите работа трябва да имат предвид, включват ограничаване на автобиографията до една страница – нещо, предпочитано от 55% от специалистите по наемане на работа; използване на PDF формат, оценявано високо от трима от четирима HR-и; и наблягане на уникални умения, препоръчвано от 29,68% от тях.

ZDNET прави ръководство с инструкции как да използвате ChatGPT или друг чатбот с изкуствен интелект, за да създадете автобиографията си стъпка по стъпка:

Изберете шаблон за автобиография

ChatGPT ще ви помогне с текста в автобиографията, но преди да започнете, трябва да изберете шаблон. Програмата, която използвате за написване на CV - като Google Docs, Microsoft Word или Canva - вероятно вече има разработени такива. Бързо търсене в Google също ще ви покаже стотици шаблони за редактиране, които можете да импортирате в избраната от вас програма.

Влезте в ChatGPT

На 1 април 2024 г. OpenAI престана да изисква регистрация за достъп до ChatGPT. Сега можете да получите такъв, като просто посетите уебсайта на AI модела. Ако обаче искате да се възползвате от някои предимства, като например да можете да се върнете към чата по-късно, да анализирате PDF файлове или да дигитализирате ръкописни бележки, трябва да се регистрирате.

Регистрацията е лесна. Отидете на началната страница на ChatGPT на OpenAI и отворете акаунт, като създадете потребителско име в OpenAI или използвате съществуващия си профил в Google или Microsoft. ChatGPT е безплатна платформа, така че процесът на регистрация е лесен и не изисква кредитни карти.

Добавете текст

Ако искате ChatGPT да генерира текст за автобиографията ви от нулата, всичко, което трябва да направите, е да го подканите. Независимо дали искате да генерира професионалното ви резюме или отделна точка, попитайте директно. Например: „Може ли да напишеш кратко професионално резюме на автобиографията ми?“. В рамките на няколко секунди чатботът генерира отговор.

Имайте предвид обаче, че въпреки че ChatGPT може да създаде съдържание, готово за копиране и поставяне в автобиография, трябва да коригирате текста, така че да е персонализиран според вашия опит и да не изглежда така, сякаш го е написал чатбот. Също така не забравяйте, че работодателите искат да научат какво ви прави уникални, а без вашата помощ чатботът може да получи достъп само до общо съдържание за определената роля.

Можете да използвате и функцията Custom Instructions (Персонализирани инструкции), за да споделите някои подробности за ролята и интересите ви, на които ChatGPT да се позове при извеждането на текста, за да му придаде малко повече нюанси.

Използвайте ChatGPT, за да преработите текста си

Независимо дали сами попълвате шаблона, преди да използвате помощта на ChatGPT, или имате съществуваща автобиография, която искате да подобрите, AI чатботът е чудесен ресурс за усъвършенстване на текста. Всичко, което трябва да направите, е да го копирате и поставите и да подканите ChatGPT да го подобри.