Много руски компании се сблъскват с все по-големи закъснения и нарастващи разходи при плащанията с търговски партньори в Китай, което оставя в неизвестност сделки за десетки милиарди юани, коментират източници на Reuters.

От няколко месеца руски компании и официални лица свидетелстват за забавяния в трансакциите, след като китайските банки затегнаха спазването на правилата след заплахите на Запада за вторични санкции за сделки с Русия. Източниците на информационната агенция твърдят, че проблемът се е засилил този месец.

Китайските държавни банки спират „масово“ трансакциите с Русия и са задържани плащания на стойност милиарди юани, обяснява източник, близък до правителството, който говори при условие за анонимност.

Китай е най-големият търговски партньор на Русия, на който се пада 1/3 от руската външна търговия през миналата година и който доставя жизненоважно промишлено оборудване и потребителски стоки, помагащи на руската икономика да устои на западните санкции. Страната също така осигурява доходоносен пазар за много руски експортни стоки - от петрол и газ до селскостопански продукти.

След като през юни Министерството на финансите на САЩ заплаши с вторични санкции банки в Китай и други държави за сделки с Русия, китайските финансови институции започнаха да заемат много строга позиция по отношение на трансакциите, обясняват от една от водещите руски платформи за електронна търговия. На нея се продават най-различни потребителски стоки, внесени от Китай.

„В този момент всички трансгранични плащания към Китай спряха. Намерихме решения, но това отне около три седмици, което е много дълъг период. През това време обемите на търговията спаднаха драстично“, разказват от онлайн платформата. „Едно от работещите решения беше да се купи злато, да се премести в Хонконг и да се продаде там, като се депозират пари в местна банкова сметка”.

Някои руски предприятия са използвали вериги от посредници в трети държави, за да обработват трансакциите си и да заобикалят проверките за съответствие, извършвани от китайските банки. В резултат на това разходите за обработка на преводи са нараснали до 6% от плащанията, докато преди са били почти нулеви.

„За много малки компании това означава пълно спиране на работата“, казва друг източник, близък до правителството в Москва.

Кремъл признава за проблема, но заявява, че икономическото сътрудничество е важно и за двете страни и че ще бъдат намерени решения.

„При такива обеми и в такава недружелюбна среда е невъзможно да се избегнат някои проблемни ситуации“, посочва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в изявление за Reuters. „Истинският партньорски дух на нашите отношения ни позволява да обсъждаме и решаваме текущите въпроси конструктивно“.

Сделките с Китай обаче не предизвикват сериозна загриженост у висшето руско ръководство, тъй като плащанията в приоритетни области все още протичат гладко и има политическа воля и от двете страни. Двустранните споразумения за големи компании, като руските износители на суровини и китайските износители на жизненоважни технологии, все още работят добре, докато по-малките компании, търгуващи с потребителски стоки, изпитват проблеми. Руските износители не са изпитвали затруднения при получаването на плащания за важни стоки, които Китай внася, като например петрол или зърно.

Двустранната търговия между Русия и Китай е нараснала с 1,6% до 137 млрд. долара през първата половина на 2024 г., според официалните китайски митнически данни, след като през 2023 г. достигна рекордно високи стойности от 240 млрд. долара.

„Нормалната търговия между Китай и Русия е в съответствие с правилата на СТО и пазарните принципи, не е насочена срещу трети страни и не е обект на намеса или принуда от страна на трети страни“, посочва говорител на китайското външно министерство. „Твърдо се противопоставяме на всякакви незаконни едностранни санкции и „юрисдикция с дълго действие“ и ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим законните си права и интереси“.

Вносът на Русия от Китай е намалял с повече от 1% до 62 млрд. долара през периода януари-юли 2024 г. заради проблеми с плащанията, според официалната китайска статистика. Руската централна банка прогнозира, че общият внос на страната от целия свят ще спадне с до 3% през тази година.

„Вносът ще намалее през 2024 г. заради засилването на санкционните бариери, свързани с плащанията и логистиката“, предупреждава централната банка, въпреки че прогнозира, че ситуацията ще се подобри в средносрочен план, според проекта на насоки за паричната политика, публикуван на 29 август.

След посещението на руския президент Владимир Путин в Китай през май някои местни китайски банки без глобален бизнес се заеха да обслужват двустранните плащания. Те не попадат в обсега на западните изпълнители на санкции.