Бразилският телекомуникационен регулатор заплаши със санкции сателитната компания Starlink на Илон Мъск, тъй като публичната конфронтация с милиардера ескалира заради решението на страната да блокира неговата социална мрежа X.

Миналата седмица Върховният съд на Бразилия разпореди спиране на дейността на X в цялата страна заради това, че не е назначила юридически представител в определения от съда срок, в съответствие със законите на страната. Това решение беше потвърдено в понеделник от състав на федералния върховен съд, съобщава CNBC.

Бразилският телекомуникационен регулатор Anatel инструктира доставчиците на интернет да блокират достъпа до X след съдебното решение. Артур Коимбра, комисар в Anatel, казва пред Ройтерс, че Starlink е единствената компания, която е уведомила регулатора, че няма да се съобрази със съдебното решение.

В отделно интервю за CNN Brasil в понеделник Коимбра посочва, че Anatel проучва потенциалното неспазване на изискванията от страна на Starlink и други оператори. Комисарят казва, че има редица санкции, които могат да бъдат наложени на компанията, ако тя не изпълни съдебното решение, включително глоби и отнемане на лиценза за извършване на дейност в Бразилия.

Борбата на Мъск със страната води началото си от април, когато представител на X заяви, че компанията е принудена от „съдебни решения да блокира някои популярни акаунти“. Малко след това Мъск каза, че ограниченията са премахнати, и призова потребителите да изтеглят виртуална частна мрежа (VPN) за достъп до X, в случай че социалната мрежа бъде забранена.

Конфликтът се изостря в момент, когато Бразилия се подготвя за общинските избори през октомври. Съгласно законите на страната социалните мрежи трябва да наемат човек, който да получава и разглежда правителствени известия за премахване на политическа дезинформация.

X няма такъв служител в Бразилия, след като миналия месец компанията заяви, че отстранява целия си персонал от страната на фона на продължаващото напрежение, което предизвика последните правни конфронтации.

Насочването към Starlink засилва спора между Мъск и Бразилия, разпалвайки конфликта на милиардера с бразилския върховен съдия Александре де Мораес, който е отговорен за забраната на X.

Миналата седмица Starlink заяви, че е получила заповед от Мораес, която „замразява финансите на компанията и не ѝ позволява да извършва финансови транзакции“ в страната.

В този момент X обвини Мораес, че е заплашил юридическия представител на социалната мрежа със затвор. Екипът по глобалните правителствени въпроси на компанията публикува в мрежата, че правителството на страната е замразило всички банкови сметки на представителя, след като той е подал оставка.

Мъск многократно е атакувал Мораес, като го е заклеймявал като „зъл тиранин“ и е призовавал за вкарването му в затвора. Той също така окачестви решението на бразилския съд като цензура.