Върховният съд на Бразилия нареди спиране на социалната мрежа X, собственост на Илон Мъск, в цялата страна, след като компанията заяви, че ще се противопостави на по-ранни съдебни разпореждания относно модерирането на съдържанието и назначаването на законен представител в страната.

Оглавяващия съда Алешандри ди Мораеш също така нареди ежедневни глоби за хора или компании в Бразилия, които използват виртуални частни мрежи (VPN) или други методи за достъп до X, докато сайтът е забранен в страната, съобщава G1 Globo.

Съдът излезе с изявление чрез уебсайта си в петък, в което се казва, че е наредил „незабавното и пълно спиране на работата на X, бивш Twitter, на цялата национална територия, докато не бъдат изпълнени съдебните решения на Съда и наложените глоби не бъдат платени.” В изявлението се казва още, че това ще важи „до назначаването на представител на компанията в страната“.

Часове по-късно съдът издаде втора заповед, от която са премахнати някои от мерките в първата си заповед от 51 страници срещу X. Първоначално Ди Мораеш даде на компании като Apple и Google само 5 дни да спрат да предлагат изтегляния на X в своите магазини за приложения и да спрат да правят VPN приложения за достъп до платформата. Втората заповед премахва този краен срок и отлага прилагането на тези мерки до второ нареждане, като дава време на X да плати глобите и да назначи законен представител.

Върховният съд на Бразилия обяви в сряда, че Мъск и X са имали 24 часа или да назначат законен представител за бизнеса си там, или да бъдат изправени пред „наказание за спиране на дейностите“ в цялата страна. Крайният срок изтече в четвъртък вечерта.

Отделът за глобални правителствени въпроси на X заяви в изявление късно в четвъртък, че очаква реакция от Ди Мораеш „скоро“, тъй като компанията „няма да изпълни“ неговите заповеди.

Бразилия, основен съюзник на САЩ извън НАТО, се подготвя за общински избори през октомври. Съгласно законите на Бразилия компаниите в сегмента на социалните медии, работещи в страната, трябва да наемат някой, който да обработва известия, свързани с политическа дезинформация и подбуждане към насилие.

X няма такъв представител в Бразилия и по-рано този месец каза, че ще отстрани всичките си служители от страната, вместо да бъде изправен пред евентуални арести за неспазване на съдебни разпореждания.

Спирането на X в Бразилия може да причини бизнес проблеми за вече закъсалата компания на Мъск. Бразилия има население от над 171 милиона активни потребители на социални медии, според пазарно проучване на Oosga.

Мъск придоби Twitter за 44 милиарда долара в края на 2022 г. Той внедри радикални промени и възстанови преди това забранени и спрени акаунти, което накара много големи рекламодатели да избягат или да намалят разходите за рекламни кампании.

Световната банка спря да плаща за кампании в X, след като разследване на CBS News установи, че реклами от организацията се появяват под расистка публикация от акаунт на X, който редовно публикува „пронацистко и националистическо съдържание“.

Критиците на Ди Мораеш разглеждат разпорежданията на съдилищата срещу Х като превишаване на правомощията. Оглавяваният от него съд и преди е спирал приложения на социални медии, докато не отговарят на разпоредбите в страната. Притежаваните от Meta Whatsapp и Telegram също са забранявани в Бразилия, но възстановени след това.

Мъск многократно е заклеймявал съдебните разпореждания на Ди Мораеш като цензура. В своето изявление от четвъртък X казва, че неговият съд е предприел „незаконни действия“ срещу компанията.

В петък Мъск сравни Ди Мораеш с филмовия злодей Волдемор и сподели публикация, описваща неговата „зла тирания“.

„Потисническият режим в Бразилия толкова се страхува хората да научат истината, че ще фалират всеки, който се опита“, написа още собственикът на X.